Az OMKMK legfrissebb adatai szerint az idén márciusban csökkent a munkanélküliek száma, hiszen februárhoz viszonyítva 9,2 ezerrel, míg tavaly márciushoz képest 28,7 ezerrel kevesebb állástalant tartottak nyilván a megyei munkaügyi központok -- jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón a Gazdasági Minisztériumban. Március végén 399,2 ezer munkanélkülit regisztráltak. A legjobb helyzetben Vas megye volt, ahol mindössze 6798 állástalant tartottak nyilván, Borsodban 58 135-en, míg a fővárosban 22 400-an nem tudtak elhelyezkedni. Az országosan nyilvántartott munkanélküliekből közel 102 ezren voltak tartósan állás nélkül, ők egy éve vagy ennél hosszabb ideje nem találnak munkát. A 25 év alatti korosztályban mintegy 80 ezren nem tudtak elhelyezkedni.
E kedvező tendenciát az ország mindegyik térségében lehetett tapasztalni, ám a csökkenés eltérő mértékű volt. Míg ugyanis a központi, valamint a közép- és nyugat-dunántúli régiókban az átlagosnál gyorsabb ütemben, addig a keleti területeken az átlagosnál lassabban csökkent az állástalanok száma. A legkedvezőbb a helyzete Közép-Magyarországnak, ahol 15,4 százalékos volt a mérséklődés, míg Észak-Magyarországon 2,4 százalékkal regisztráltak kevesebb munkanélkülit.
Márciusban országosan -- az előző hónaphoz viszonyítva -- több mint 12 ezerrel nőtt a munkaügyi szervezetnél nyilvántartott munkaerőigény. Így a hónap végén a megelőző időszak bejelentéseivel együtt összesen 81,1 ezer üres álláshely volt.