A pénzügyi válsággal küszködő Törökországra a nemzetközi hitelezők részéről komoly nyomás nehezedik a privatizáció előmozdítása érdekében -- írja a Reuters. A költségvetési kiadások lefaragását is tartalmazó, hét végén ismertetett gazdasági tervében a kormány ígéretet tett a folyamat felgyorsítására.
Az idén értékesíteni tervezett egymilliárd dolláros portfóliót többek között papírgyárak és cukorfinomítók alkotják, de helyet kapott mellettük a Turkish Airlines is. Későbbre halasztották viszont a Turk Telekom távközlési vállalat, illetve az eladásra szánt energiaipari cégek magánosítását.
Az ország privatizációs hivatalának egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselője elismerte, hogy a gazdaság jelenlegi állapotában az állami vagyontárgyak értékesítése nem lesz egyszerű feladat. A líra árfolyamának február végi felszabadítása óta a nemzeti valuta elvesztette a dollárral szembeni értékének közel felét. A hivatalnok kétségeinek adott hangot a privatizációs tenderek működőképességét illetően olyan körülmények között, amikor a magánosítási folyamat lezárásáig eltelt 3-4 hónap alatt a nemzeti valuta annyit veszít értékéből, mint az a török líra esetében várható.