A legfelső rada, a kijevi parlament tegnap gyakorlatilag kétszer is nemtetszését nyilvánította Juscsenkóval szemben. Először akkor, amikor 283 szavazattal 65 ellenében elfogadhatatlannak tartotta azt a jelentést, amelyet a kormányfő még kedden terjesztett elő a kormány tavalyi, Reform a haladásért nevű programjának teljesítéséről. Másodszor pedig akkor, amikor 252 szavazattal 62 ellenében napirendre vette a kommunisták bizalmatlansági indítványát. (A radának 450 képviselője van.) Ha a testület a jövő csütörtöki szavazási napon Juscsenko ellen foglal állást, akkor a kormánynak az alkotmány értelmében testületileg le kell mondania.
A törvényhozás épülete előtt Juscsenko több ezer híve, többségükben a nacionalista Ruh tagja tüntetett a kormányfő várható menesztése ellen. Szerintük a jelenlegi "az első igazán ukrán kormány", s a miniszterelnök "az Ukrajna alávetésére irányuló orosz törekvések" fő akadálya. A rada képviselői viszont "a nemzeti érdekek árulójának", "amerikai bérencnek" minősítik Juscsenkót (felesége amerikai állampolgár). A parlamentben sajátos koalíció alakult Juscsenko ellen: csatlakoztak a kommunistákhoz Leonyid Kucsma elnök hívei, sőt, az elnökellenes csoportosulás több tagja is, akik azt veszik rossz néven, hogy Juscsenko nem állt ki menesztett helyettese, Julija Timosenko mellett.
A bankszakember Juscsenkót Kucsma 1999-ben nevezte ki azzal a feladattal, hogy hajtsa végre a gazdasági reformot. Nadrágszíjmeghúzó intézkedéseivel azonban magára haragította a balosokat, sőt a centristákat is, miközben a számviteli fegyelem erőltetésével több "üzletembernek" a tyúkszemére hágott. Kucsma elnök nem védte meg kormányfőjét; orosz értesülések szerint környezetében nincsenek meggyőződve Juscsenko lojalitásáról.
Nemzetközileg Kijev csak veszíthet azon, ha Juscsenkónak félre kell állnia. A Nemzetközi Valutaalap és a nyugati befektetők csak akkor tartják fenn ukrajnai tevékenységüket, ha folytatódnak a kormányfő reformjai -- írja a Reuters. Az IMF és a Világbank már így is befagyasztotta ukrajnai programjait az ottani politikai feszültségek miatt. Ezek azután robbantak ki, hogy erősen gyaníthatóvá vált Kucsma felelőssége Georgij Gongadze internetes újságíró eltűnésében (meggyilkolásában). Nyugati befektetők úgy vélik, Juscsenko távozása a külföldi tőke kiáramlását fogja maga után vonni, ami elemzők szerint katasztrofális következményekkel járna az épp magára találó, törékeny gazdaságra.