A mérsékeltebb álláspont kifejtésére egy svédországi regionális lapot választott az EU -- számol be a Financial Times. Romano Prodi bizottsági elnök és Göran Persson, a soros elnök Svédország kormányfője a Göteborgs Posten hasábjain azt írta, hogy "tragikus hiba lenne darabjaira szaggatni az egyezményt és újrakezdeni az egész tárgyalási folyamatot". Ilyen eljárással valamennyien veszítenénk -- hangoztagja közös cikkében a két politikus.
A cikket lapjelentések összefüggésbe hozzák Margot Wallström múlt heti megnyilatkozásaival. Az EU környezetvédelmi főbiztosa egy sikertelen washingtoni egyeztetés után a Daily Telegraph szerint úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államokat ki kell zárni az egész kiotói folyamatból, így a szabályalkotásból és a döntéshozatalból is.
A két vezető európai politikus mindenekelőtt arra figyelmeztet, hogy a kiotói egyezmény nem vihető sikerre az USA nélkül. Az EU-nak viszont a maga részéről be kell tartania mind a vállalt mennyiségi korlátokat, mind az időbeni menetrendet. Emellett kell megkeresni azokat a pontokat, amelyeket Washington mégis vállalni tudna.
Ez utóbbi nem lesz könnyű, mert Dick Cheney alelnök utóbb ismét megerősítette a Fehér Ház korábbi álláspontját. A politikus úgy fogalmazott: "Kiotó már halott pozíció volt, mielőtt az új elnöki stáb Washingtonba érkezett volna." Az elnök ebben a helyzetben csak megállapította a vitathatatlan tényeket -- hangoztatta Cheney a Guardian szerint.
Az amerikai kormányzatra eközben minden irányból fokozódik a nyomás. Az országon belül a demokrata ellenzék minősíti elhibázottnak, illetve elfogadhatatlannak a Fehér Háznak a klímaegyezményhez való viszonyulását, és az adópolitikai vitát kihaszhálva sürgősen "leakasztott" egy 4,5 milliárd dolláros kiadási előirányzatot a klimatológiai kutatási programokra.
Ázsiában Japán, Kína és Dél-Korea fejezte ki közös nyilatkozatban elégedetlenségét az amerikai hozzáállással szemben. Tokióból politikai küldöttség járt Richard Armitage amerikai külügyminiszter-helyettesnél, aki ígéretet tett arra, hogy Washington ismertet majd néhány új, alternatív javaslatot a már létező kiotói egyezményhez.