A genetikailag módosított halak emberi fogyasztásra való alkalmasságának elfogadása a küszöbönáll, és már számos hasonló "eredetű" marha és sertés is létezik, amelyek tíz éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. A Royal Society (RS) brit társaság tanulmánya szerint mindez javít majd az álattartás helyzetén, mivel az állati megbetegedések csökkenni fognak.
A várható viták elkerülése érdekében az RS már most számos félelmet el kíván oszlatni. A társaság álláspontja szerint ugyanis a genetikailag módosított állatok tenyésztésében ma már nincs semmi különös. Azokat már több mint 20 éve használják laboratóriumi kísérleteknél, a különbség most csak az ember általi elfogyasztásukban van.
A genetikai módosításokon átesett állatokkal kapcsolatban az egyik legnagyobb veszély, hogy a gének bekerülhetnek a vadvilágba is. A gének elszabadulását a kutatók nem zárják ki, de kisebb esélyét látják, mint a növények esetében. Az RS most különösen a lazacok miatt aggódik, melyek -- kellő elővigyázatosság nélkül -- keveredhetnek természetes környezetben fejlődött társaikkal. A genetikailag módosított első lazacra valószínűleg nem kell sokat várni, hiszen az amerikai Aqua Bounty Farms nemrég beadta ilyen lazactelepek létesítésére vonatkozó engedélykérelmét. A hormonokkal dúsított lazacok tízszer gyorsabban fejlődnek majd eddigi társaiknál, és elkülönítve tenyésztik majd őket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.