A közraktározáshoz nyújt támogatásokat a most kezdődő új gabonaszezonban az FVM -- közölte lapunkkal Kovács Zoltán, a tárca közigazgatási államtitkára. Vonza András agrárminiszter e héten aláírja az erről szóló rendeletet. A betakarított búza közraktározásához az év végéig a jegybanki alapkamat száz százalékának megfelelő kamat- és tonnánként 15 forintos heti tárolási támogatás lép életbe. Januártól előbbit 40 százalékra mérsékli a minisztérium, és várhatóan fokozatosan csökkenti a tárolási dotációt is.
Az államtitkár tájékoztatása szerint a támogatásokat a termelők, illetve az általuk létrehozott beszerző-értékesítő szervezetek (bész) kapják. A tárca egyúttal felhívta a MÁV és a saját tulájdonában lévő Concordia Közraktár Rt. figyelmét az exporthoz szükséges szállítási, illetve a közraktározást lehetővé tévő tárolási kapacitások biztosítására. Az FVM számításai szerint a mostani intézkedések az idén mintegy egymilliárd, a jövő évben további 1,5-2 milliárd forintba kerülnek.
A minisztérium egyelőre nem fontolgatja, hogy a búzaexporthoz is támogatást adjon -- közölte Kovács. A termelők szerint ugyanakkor a tárca eddigi szabályozási késlekedése miatt már felmerül, hogy a hazai gabonaágazatot csak kiviteli szubvenciók révén lehet stabilizálni. Fennáll a veszélye annak, hogy másként nem juttatható hatékonyan, elfogadható hazai felvásárlási árak mellett a külpiacokra a legalább 1,5 millió tonnás várható árutöbblet -- állítja Tóth István, a MOSZ titkára.
Tóth szerint az árpa- és a takarmánybúzaárak máris az önköltség alá, tonnánként 18-22 ezer forintra süllyedtek. Ez is mutatja, hogy állami intézkedések hiányában a kereskedők kihasználták a piaci helyzetet. A titkár közölte: az alacsony árakhoz alapvetően hozzájárul, hogy az FVM ez év tavaszán két hónapos késéssel enyhített a kukoricaexport-korlátozásokon. Az itthon maradt áru most nyomja a takarmánypiacot -- tette hozzá.
A Budapesti Árutőzsdén (BÁT) az utóbbi napokban tonnánként 1,5-2 ezer forinttal gyengült a búza augusztusi terminje. Szojka János, a Swap Kft. brókere szerint ezt részben a mértékadó chicagói tőzsde árváltozása, részben a június eleji kedvező hazai időjárás magyarázza. Bár a jegyzés tegnap ismét erősödött, a 24,1 ezer forintos elszámolóár így is 22-22,5 ezer forintos tonnánkénti árnak felel meg a fizikai piacon. A nemzetközi trendek alapján ugyancsak alacsony, 21 ezer forint körüli telephelyi búzaárakat prognosztizál Orbán Imre, az Agrograin Rt. vezérigazgatója. A mintegy 90 dolláros határparitásos és dunai fob ár 25,5 ezer forintos árat takar. Ez azonban a növény-egészségügyi, a szállítási, a finanszírozási és egyéb költségek miatt 3,5-4 ezer forinttal kisebb tényleges felvásárlási árakat feltételez -- mondta a vezérigazgató.