A szövetségi költségvetésnek a külföldi adósságszolgálaton kívüli kiadásai jóval meghaladták az idei első négy hónapban a tavalyiakat: 11,7-ről a GDP 13 százalékára nőttek. Hiába hangsúlyozza megnyugtatásul a pénzügyminisztérium azt, hogy a vizsgált időszakon belül például áprilisban a szövetségi költségvetés bevétele (134,8 milliárd rubel, mintegy 4,6 milliárd dollár) 34,1 milliárddal felülmúlta a kiadást (100,7 milliárd rubel, 3,5 milliárd dollár), ha a többletet nem fordítják termelési beruházásokra -- idézi a Novoje Vremja Andrej Illarionov elnöki tanácsos véleményét.
A "felesleges" pénz a központi banki tartalékban fekszik, vagy adósságszolgálatra megy el, vagy a pénzpiacon keresztül kiáramlik az országból. German Gref gazdasági miniszter az orosz tőkekivitelt 1999-ben 24 milliárd, 2000-ben 28 milliárd, az idén több mint 30 milliárd dollárra becsüli. Az orosz tőkeexporthoz az import növekedése társul. Ez és az erős rubel együtt az orosz gazdaság versenyképességének gyengülését okozza. Az OECD prognózisa az orosz kereskedelmi mérleg aktív egyenlegének több mint 16 milliárd dollár értékű csökkenését jósolja 2001-re.
Eközben folytatódik az árak vártnál gyorsabb emelkedése. Már csak néhány lépés hiányzik a "válságküszöbig" -- amikor a Lada alig olcsóbb a külföldi autómárkáknál. A szövetségi statisztikai hivatal inflációs adatai is csak látszólag megnyugtatóak. Hiába az idei lassuló növekedés (januárban 2,8, februárban 2,3, márciusban 1,9, áprilisban 1,8 százalék), ha januártól április végéig egészében a tavalyi azonos időszakhoz képest csaknem kétszeres az inflációszint (5 helyett 9 százalék). Elemzők főleg a szolgáltatások veszélyes drágulására hívják fel a figyelmet.
Ha ezek az áremelkedési tendenciák az év végéig nem változnak, a gazdasági minisztérium által 12-14 százalékra prognosztizált (és a szövetségi költségvetésben alapul vett) infláció éves viszonylatban 22-24 vagy még 27 százalékos is lehet egyes vélemények szerint. Azt sem tartják kizártnak, hogy ezek a tényezők együtt akár visszasüllyeszthetik az orosz gazdaságot az 1998. évi devalvációt megelőző helyzetbe.