A kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban 4,2 százalékkal, az év első felében pedig 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A hatodik hónapban megfigyelhető dinamika szinte megegyezik a májusi adattal, akkor 4,1 százalékos növekedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Bár januártól a bővülés üteme folyamatosan csökken, a dinamika még mindig jelentősen meghaladja a 2000. év volumennövekedését, amikor csupán 2 százalékos emelkedést mutatott ki a KSH. A növekedés összhangban áll a lakossági fogyasztás gyors bővülésével, igaz, ebből a szempontból a kiskereskedelmi statisztika az utóbbi években meglehetősen gyenge előrejelzőnek bizonyult.
Júniusban csaknem minden termékcsoport esetében nőtt a forgalom, igaz, ennek mértéke a legtöbb esetben elhanyagolható volt. A forgalomnövekedés szinte kizárólag a gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem tevékenységcsoportban nőtt rendkívül dinamikusan (17 százalékkal), igazolva az autóeladások területén megfigyelhető hazai konjunktúrát.
A korábbi hónapokhoz képest kisebb mértékben, mindössze 1,8 százalékkal nőttek az élelmiszer-eladások. A növekvő élelmiszerárak év elején még egyáltalán nem látszódtak a forgalmon, május óta azonban a hirtelen megemelkedő sertésárak is okolhatók a visszaeső dinamikáért. A magas benzinár egész évben rányomja bélyegét a gépjárműüzemanyag-kiskereskedelemre, júniusban például 5,9 százalékponttal volt alacsonyabb a forgalom a tavalyinál. A KSH adatai szerint továbbra is stagnálnak a ruházkodási, illetve bútor-, műszakicikk-eladások. Utóbbi tevékenységcsoport egyébként 2000-ben még a növekedés nagy részéért felelt. A mostani stagnálás azért is különös, mert a lakásépítések időszakában a kereslet növekedése lenne várható.
Érdekesség, hogy a KSH most először publikált az európai uniós statisztikával könyebben összevethető számokat a kiskereskedelmi eladások szűkebb értelemben vett alakulásáról. (Ez a mutató nem tartalmazza a gépjármű- és üzemanyag-forgalom alakulását). Eszerint júniusban 3,7 százalékos, az első fél évben pedig 4,9 százalékos bővülés látható. A 15 EU-tagország első 5 hónapjára rendelkezésre álló adat havonta 0,5 és 2,6 százalék közötti volumennövekedéseket mutat, míg Németországban 2 százalékos csökkenést regisztráltak.