A jugoszláv vállalatoknak a szankciók, a rossz gazdálkodás és elhanyagolás évei után pénzre és modern technikára van szükségük -- mondta Jovan Rankovics jugoszláv pénzügyminiszter. Hozzátette: mintegy 650 csődbe jutott vállalatról van szó, amelyek közül 200 teljes, további 400 pedig a fele tőkéjét elvesztette.
Belgrád most tárgyal a Világbankkal -- mondta a Reuters szerint a miniszter -- 1,7 milliárd dollár adósság konszolidálásáról. Arra számítanak, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet kedvező feltételeket szab: tízéves haladékot, húszéves törlesztést évi egyszázalékos kamattal. Reményeik szerint szeptemberben indulnak a tárgyalások a szuverén hitelezőket tömörítő Párizsi Klubbal, és utána azonnal a magánhitelezők Londoni Klubjával.
Jugoszlávia arra törekszik, hogy a Párizsi Klubtól az úgynevezett "nápolyi feltételek" szerint az adósság 67 százalékát írják le; a másik megoldás a "houstoni feltételek" szerinti 50 százalék volna. A Nemzetközi Valutaalap Jugoszláviáról szóló jelentése szerint a houstoni feltételek nem tennék lehetővé az ország középtávú külső és belső pénzügyi stabilitásának megtartását. A teljes külföldi adósság 12 milliárd dollár, a 2001-es bruttó hazai terméket 8 milliárd dollárra becsülik.
Rankovics szerint az adósság fenti összegében benne van Koszovó 1,6 milliárdos és Montenegró 1 milliárd dolláros adóssága is. A miniszter emlékeztetett rá, hogy az előbbi gyakorlatilag nemzetközi gyámság alatt áll.