Ukrajnában a magyaroknak nem problémát, hanem inkább lehetőséget kell látniuk -- mondta Orbán Viktor a találkozót követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: a kormány bátorítja magyar vállalkozók ukrajnai gazdasági partnerekkel való együttműködését. Anatolij Kinah kitért arra, hogy országa dolgozik energetikai biztonságának erősítésén, az energiaellátás diverzifikálásán, és szakértői szintű együttműködést ajánlott Magyarországnak egy eurázsiai kőolajvezeték kiépítésére, valamint a Barátság és az Adria vezeték összekapcsolását célzó projektben.
A felek megegyeztek abban, hogy 2001 végéig megállapodást kötnek az épülő autópálya magyar--ukrán határmetszési pontjáról. A kereskedelmi kapcsolatok további bővítése érdekében megállapodtak, hogy folytatják az akadályok lebontását célzó szakértői tárgyalásokat.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztéséhez kedvező feltételek megteremtését sürgette az ukrán miniszterelnök azon az üzleti fórumon, amely magyar üzletemberek részvételével zajlott le Budapesten az ITDH és a FÁK Üzleti Klub tegnapi közös rendezvényén.
Anatolij Kinah előadásában hangsúlyozta, hogy az ukrán gazdaság az utóbbi két évben dinamikus növekedést mutatott. Az idei első fél évben a GDP 9,1 százalékkal nőtt, az ipari termelés 18,5 százalékkal bővült, az inflációs ráta 3,5 százalékos szinten alakult. Az ukrán piac befogadóképessége óriási -- fejtegette a miniszterelnök --, félreérthetetlenül célozva arra, hogy a kétoldalú kereskedelem alakulása elmarad a lehetségestől.
A Gazdasági Minisztérium adatai szerint az év első öt hónapjában a magyar kivitel 79,6 millió dollár volt, a behozatal pedig 123,2 millió dollár. Azon túlmenően, hogy a mérlegen tetemes magyar passzívum mutatkozik, a kétoldalú forgalom gyakorlatilag elmarad a 90-es évek közepén mért szinttől. Az ukrán kormányfő jó lehetőségeket lát az együttműködésre többek között a privatizáció, a mezőgazdaság, a határ menti forgalom területén, egyben közös termelési együttműködést sürgetett harmadik országokban. Egyebek között a kohászat és a gépgyártás területén kínálkoznak lehetőségek.