A Kincstári Vagyoni Igazgatóság lesz a nemzeti földalap elődje -- erről tegnap döntött a zsebszerződésekkel foglalkozó, miniszterekből álló munkacsoport. A KVI-n belül külön erre a célra létrehozott szervezet vásárolja majd fel a zsebszerződésüket felbontó gazdák földjeit -- nyilatkozta a Világgazdaságnak Boros Imre tárca nélküli miniszter. Számítottunk erre a döntésre, mivel ez a legkézenfekvőbb megoldás -- mondta lapunknak Molnár Zoltán, a KVI vezérigazgatója. A KVI az államot képviselő szervezet, amelyik most is megteheti, hogy földeket vásároljon fel. Az apparátus adott ehhez a feladathoz, így amennyiben tisztázzák a részleteket, úgy már másnap munkához tudnak látni -- jelentette ki Molnár Zoltán.
A KVI a földművelésügyi tárca megyei hivatalainak, illetve a falugazdászok segítségével dolgozik majd -- mondta Boros Imre. A vagyoni igazgatóság a nemzeti földalapra -- a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) költségvetésében -- elkülönített ötmilliárd forintot felhasználhatja.
Ezt az összeget azonban nemcsak földvásárlásra fordíthatja a szervezet. Várhatóan elindul a zsebszerződések felbontásával egy-két peres eljárás, amelyben az állam igyekszik majd a gazdák segítségére sietni, ennek költségeit is ebből a keretből fizethetik majd -- fogalmazott Boros Imre. A költségvetési forrást a KVI-nek elkülönített számlán kell tartania, amely később a nemzeti földalapba kerül -- hangsúlyozta. A részleteket a MeH-et irányító miniszterrel közösen dolgozza ki a KVI, várhatóan napokon belül. Az új szervezet iránti érdeklődés óriási, bár valószínűleg az elsők között azok a gazdák ajánlják majd fel földjüket, akiknek osztatlan közös tulajdonuk van -- véli Boros Imre. A gazdák többsége megvárja majd a mezőgazdasági törvénycsomag elfogadását. Ebben a családi gazdaságok fogalmát definiálják, illetve a támogatásokat, így a föld- és állóeszköz-vásárláshoz, telephely-kialakításhoz felvehető hitelekhez nyújtott kamattámogatás rendszerét is szabályozzák -- mondta a miniszter. Emellett a földművelésügyi tárca azt ígérte, hogy a szokásokkal ellentétben nem jövő év tavaszán, hanem még ez év végén meghirdetik a mezőgazdasági támogatásokat. Boros Imre szerint a gazdák többsége csak ezután dönt majd arról, hogy eladja-e a földjét, vagy mégis mezőgazdasági vállalkozásba fog. Az már biztosnak látszik, hogy a nemzeti földalap szerepét a most készülő törvény nem a KVI-nek szánja -- tette hozzá.