Információink szerint az érintett tárcák vezetői aláírták a borászok adminisztrációját szabályozó úgynevezett pincekönyvrendelet módosítását. A hatályos szöveg a héten jelenik meg a Magyar Közlönyben. Tállai András, a Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára lapunknak elmondta, hogy lényeges egyszerűsítéseket tartalmaz az új szabályozás, az átfogó változtatások kidolgozása során messzemenően figyelembe vették a gazdálkodók érdekeit. A tárca megítélése szerint a korábbi hegyközségi felzúdulások is inkább az információhiányból adódhattak.
A parlament már korábban döntött arról, hogy augusztus 15-től a termelőknek nem kell szőlőpincekönyvet vezetniük. A mostani rendeletmódosítás a bortermelők adminisztrációs terheinek könnyítését célozza. A PM és az agrártárca számításai azt mutatják, hogy összességében 47 ezer termelőt érintenek kedvezően a változtatások.
Az új szabályok szerint ritkábbá válik az adminisztráció: amit eddig naponta követeltek meg a hatóságok, azt csak hetente kell elvégezni, a heti papírmunkát havi gyakorisággal kérik. Sokak gondját oldhatja meg az is, hogy szállítás esetén nem kell borfajtánként külön papírokat kiállítani. Az adómentes borfogyasztást is havonta összesítve kell adminisztrálni. Megszűnik a terméknyilvántartó lap és a fajtánkénti nyilvántartás is. Ennek helyébe lép a minőségi kategóriák szerinti és évjáratonkénti összevont adatszolgáltatás.
Urbán András, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elismeri, hogy egyszerűbbé válik az új szabályozással a gazdák adminisztrációja, ám szerinte nem sikerült tényleges kompromisszumot elérniük a termelőknek. Ennek ellenére -- elsősorban annak érdekében, hogy ne szaporítsák az agrárium körüli botrányokat -- elállnak a tervezett demonstrációtól. Nem fognak tehát pincekönyveket égetni a PM előtt. Ám ígéretet kaptak a kormánytól arra, hogy szeptember végéig közösen kidolgozzák az érintett tárcákkal a jövedéki, a hegyközségi és a bortörvény módosítását, hogy azt még őszi ülésszakán megtárgyalhassa a parlament. Egyebek között szeretnék elérni, hogy az uniós szabályozásnak megfelelően terjesszék ki az egész országra a hegyközségek hatáskörét, szakmai jogosítványait. Ezt alapozza meg a teljes körű szőlőültetvény-kataszter, mely még az ősszel elkészül.