Magyarország és Lengyelország GDP-növekedéséhez várhatóan 8-9 százalékpontot tesznek hozzá tíz év alatt a csatlakozás előnyös következményei; Csehország, Szlovákia és Szlovénia egyébként elképzelhető gazdasági növekedését pedig 4-6 százalékponttal toldják meg az integrációs hatások ugyanannyi idő alatt -- írják a WIIW elemzői.
A mostani tagállamok közül főleg azok számíthatnak kedvező impulzusokra, amelyek földrajzilag közel fekszenek a volt keleti blokk államaihoz. Az MTI által ismertetett jelentés szerzői Németországot, Ausztriát és Olaszországot sorolják ide. Ausztria is számíthat a növekedésének gyorsulására, ez azonban 2010-ig összesen is csak 0,75 százalékpontra tehető. A szerény növekmény okát a WIIW közgazdászai abban látják, hogy Ausztria már az elmúlt tíz évben is az egyik legnagyobb haszonélvezője volt a fellendülő keleti kereskedelemnek.
A kutatók a bővítés politikailag legkényesebb vonatkozását a munkaerő-piaci kihívásokban látják, de úgy vélik: a következmények kisebbek lesznek az általánosan vártnál. A szerzők hivatkoznak az EU legfrissebb előrejelzéseire, amelyek szerint az öt országból akkor is csupán évi 70 ezer, munkát kereső beáramlása várható az EU mostani 15 tagországába, ha nem lesznek korlátozások; több tagállam is készül azonban ezek alkalmazására.