Horst Köhler IMF-vezérigazgató váratlanul bejelentette: javasolni fogja, hogy Argentína még augusztusban jusson hozzá ahhoz az 1,2 milliárd dollárhoz, amelynek lehívása eredetileg csak szeptemberben lett volna esedékes. Ez annak a 40 milliárdos keretnek a része, amelyet tavaly decemberben ajánlott meg a pénzintézet az adósságtörlesztési nehézségekkel küszködő dél-amerikai országnak; a programból még 7 milliárd szabad. Ugyancsak meglepetésre Köhler azt is tudtul adta, hogy Latin-Amerika legnagyobb gazdaságának, Brazíliának új, 15 milliárd dolláros, óvintézkedésnek szánt hitelt fog javasolni, amiből -- szeptemberi jóváhagyás esetén -- 4,6 milliárd már a jövő hónapban lehívható. Elemzők szerint mindkét bejelentés azt a célt szolgálta, hogy megnyugtassa a pénzpiaci szereplőket.
Brazília esetében nem akut válság, hanem az "argentin fertőzéstől" való félelem elhárításáról van szó. Az ország jelenleg futó IMF-programja 1998-ban kezdődött és december 1-jén jár le, 41,5 milliárd dollárja mintegy "sima leszállást" biztosított annak a pénzügyi válságnak, amely 1999 januárjában a real leértékelésével kulminált. Az új programmal az IMF mintegy megjutalmazza Brazíliát, amiért az ország pontosan teljesítette az előírt "gyógymódot". Az új csomag tartalmaz egy 12,5 milliárdos kiegészítő tartalékkeretet, és 2002 decemberéig szól -- egy hónappal azelőtt ér véget, hogy Brazília új elnöke hivatalba lép; a jövő évi választáson Fernando Henrique Cardoso jelenlegi elnök már nem indulhat újra.
Köhler közleményével szinte egy időben a washingtoni Fehér Ház bejelentette, hogy George Bush amerikai elnök és Tony Blair brit, illetve José Maria Aznar spanyol kormányfő körtelefon-beszélgetésen egyetértett: támogatják ugyan az argentin reformokat, de az országnak a meglévő IMF-programra kell hagyatkoznia, vagyis egyelőre nem kap további pénzt. A reform fő eleme a deficitmentes költségvetés lenne, ami Juan Alemann volt pénzügyminiszter szerint aligha teljesíthető. A 13 százalékos közalkalmazotti fizetés- és nyugdíjcsökkentő tervek ellen a szakszervezetek szerdára sztrájkot helyeztek kilátásba; az intézkedést egy munkaügyi bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította. Közben tényfeltáró látogatáson Buenos Airesben tartózkodik John Taylor nemzetközi kérdésekben illetékes amerikai pénzügyminiszter-helyettes, aki a Bush-kormányzat által favorizált szigorúbb IMF-hitelezési stratégia szellemében méri föl az argentin helyzetet. Bushék ellenzik a nagy hitelcsomagokat. Taylor tárgyalásairól nem adnak ki közleményt, amit Buenos Airesben rossz előjelnek tekintenek.