A szolgáltatásban tevékenykedő cégek üzletvitelének alakulását jelző index 53,2 pontra emelkedett júliusban az egy hónappal korábbi 52,9 pontról. Az adat rácáfolt az elemzői várakozások alapján összeállított 52,6 pontos júliusi becslésre. A júniust megelőző 13 hónapban folyamatosan csökkent az index, amely 50 pont fölött a szektor üzletmenetének javulására, az alatt romlására utal.
A szektorban nem érvényesülnek egyöntetűen kedvező irányzatok: Németországban továbbra is lefelé megy az adott vállalati kör tevékenységének alakulását jelző mutató, és Nagy-Britanniában is esett, mégpedig a júniusi 52,1 pontról 50,3 pontra. Élénkül viszont a szolgáltatói szektor tevékenysége Franciaországban. Az irányzatról beszámolva a Financial Times kiemeli, hogy az eurózónában a szolgáltatások adják a kibocsátások 60 százalékát.
Az irányzat értelmezésére a Reuters idézi egy párizsi tőzsdei cég elemzőjét, aki maga is az index esésére számított, és elégedetten nyugtázta a mérsékelten kedvező adatot. Fordulatot azonban a megszóltaltatott szakember sem lát, csupán arra számít, hogy a többhavi romlás után valamelyest stabilizálódik a helyzet.
A hírügynökség olyan véleményeknek is hangot ad, amelyek szerint a hanyatlás jeleit mutató feldolgozóipar idővel magával ránthatja a szolgáltatóágazatot is. E félelmeket látszik megerősíteni az Eurostat legutóbbi jelentése, amelyben lefelé korrigálja az euróövezetre számított, idei január--márciusi GDP-mutatót. Eszerint a kibocsátás az adott időszakban csak 0,5 százalékkal haladta meg a tavalyi utolsó három hónapban kimutatottat, szemben az első számításokban szereplő 0,6 százalékkal.