Az utóbbi időben többször is előfordult, hogy a vám- és pénzügyőrség -- bár nem saját hibájából -- duplán teljesítette fizetési kötelezettségét. Mint arról már beszámoltunk (VG, 2001. július 30., 4. o.), az év első felében a 307 lezárt peres ügyből 60 esetben a vámhatóság volt a vesztes fél. Ilyenkor a VPOP fegyelmezetten átutalja a jogerős bírói ítéletben kiszabott összeget. Ám mostanában kezd jellemzővé válni, hogy ezzel egy időben a peres fél inkasszót nyújt be a Magyar Államkincstárnak, amely elfogadja és teljesíti is azt -- hívta fel a figyelmet Miskei László, a VPOP jogi főosztályának vezetője. Így tehát a vám- és pénzügyőrség -- azaz végül is a költségvetés -- kétszeresen fizet.
Az ilyen esetek egy része gond nélkül megoldódik, mert az a cég, amely jogtalanul jut így pénzhez, visszautalja a kérdéses összeget. Előfordulhat azonban, hogy a kétszeres teljesítés után kiderül: kámforrá vált a peres fél, nincs kitől visszakérni a pénzt. Vagy megvan ugyan az ügyfél, ám időközben fizetésképtelenné vált. Mint a főosztályvezető elmondta, most éppen egy százmilliós jogtalanul felvett összeg miatt kénytelen a vám- és pénzügyőrség különböző lépéseket tenni, hogy visszaszerezze a pénzét.
A jelenlegi jogi szabályozás nem írja elő a kincstár számára, hogy az inkasszó teljesítése előtt tájékozódjon, nem történt-e meg már a kifizetés. Éppen ezért a VPOP jogszabály-módosítást kezdeményez -- tudtuk meg --; szeretné elérni, hogy a pénzek kifizetésére olyan, valamennyi félnek megfelelő technikát dolgozzanak ki, amellyel megelőzhetők lennének a hasonló ügyek.