Az igazságügyi tárca és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) Hivatalának koordinálásával az ősszel látnának hozzá az elektronikus aláíráson alapuló cégeljárást előkészítő kísérlethez -- értesült a Világgazdaság. A modellezés szükségességét a cégeljárásról szóló törvény módosításának koncepciótervezete rögzíti. A kísérlet feladata annak vizsgálata, hogy milyen jogszabályi és informatikai feltételekkel valósítható meg az elektronikus aláírásról szóló törvényre épülő cégbejegyzés -- nyilatkozta lapunknak Horváth János, az OIT Hivatalának informatikai főosztályvezetője.
Hozzátette: a kísérlet informatikai modellje már megvan. Az ügyvédek, közjegyzők, cégbíróságok önkéntes közreműködésével folyó, több hónapig tartó munka -- az OIT Hivatalának előzetes felmérése szerint -- mintegy 30-35 millió forintba kerül.
Az eljárás tényleges bevezetésének költsége pedig -- figyelemmel a cégbíróságok jelenlegi informatikai felkészültségére -- minden bizonnyal meghaladja majd az egymilliárd forintot.
A kísérlettől függetlenül ez idő tájt kezdik meg a bírósági informatika fejlesztését szolgáló, újabb, mintegy 2,5 milliárd forintos projekt gyakorlati megvalósítását. A PHARE-támogatással létesülő program biztosítja az igazságszolgáltató fórumok közötti hatékony kommunikációt és a bíróságok, valamint a velük együttműködő szervezetek, intézmények -- így különösen az ügyészség, a belügyi és a vámszervek, az APEH, a statisztikai hivatal, a népesség-nyilvántartás -- elektronikus elérhetőségét. Ugyanakkor tartalmaz ítélkezési tevékenységet elősegítő, alkalmazásfejlesztési feladatokat is.
A bírósági informatikáról tavasszal elkészült átfogó helyzetelemzésből kitűnik, hogy a korszerűsítés jogszabály-módosításokat -- például új bírósági ügyviteli szabályzatot -- igényel. A vizsgálat az igazságszolgáltató fórumok hiányos eszközellátottságán túl rámutat arra is, hogy ott sem élnek kellően a számítógép adta lehetőségekkel, ahol mód lenne rá. Ma a bíróságokon 100 alkalmazottra átlagosan 43 számítógép jut. Ez az arány messze elmarad az államigazgatási szervezetek informatikai eszközellátottságától. Akad olyan igazságszolgáltató fórum, ahol nincs is számítógép.
A következő időszakban 30 százalékkal nő a számítógépek száma. Az OIT tervei szerint 2003-ban 5500 számítógép működik majd a bíróságokon. Másfél-két éven belül létrehozzák a bírósági határozatok központi adatbázisát is, azaz bármelyik igazságszolgáltató fórum bármilyen döntése elektronikus úton hozzáférhetővé válik. Az érdeklődők a fejlesztésekkel egyidejűleg átfogó oktatási programban részesülnek. Mindez pedig minőségi változásra ad reményt a bírósági informatikában -- jelentette ki Horváth János.