A Gallup közvélemény-kutatása szerint az osztrákok 47 százaléka elutasítja a bővítésről döntő referendum ötletét. A megkérdezettek 61 százaléka gondolta viszont úgy, hogy a bebocsátás feltételéül kell szabni a temelíni atomerőmű bezárását.
A linzi Spectra intézet felmérése szerint is az osztrákok 42 százaléka utasítja el a bővítést -- írja a Der Standard. A pártolók aránya 30 százalékos, míg a válaszadók 28 százaléka semleges álláspontot képvisel a kérdésben. Mindössze 7 százalékot tesz ki azoknak a tábora, akik szerint a tagjelölteket "viszonylag gyorsan" kell a szervezetbe beengedni. A megkérdezett osztrákok 37 százaléka "inkább lassabban" nyitná meg az EU-t a rendszerváltó országok előtt, míg 38 százalék elutasítja az új tagok felvételét.
Haider hétfőn nyilatkozta újra, hogy továbbra is kitart az unió kibővítése ügyében döntő népszavazás gondolata mellett. Az FPÖ szellemi vezérének tekintett politikus azt állította, hogy az Osztrák Szakszervezeti Szövetség és az alkalmazottakat tömörítő Munkáskamara a kérdésben egy véleményen van pártjával.
Michael Spindelegger, az ÖVP helyettes frakcióvezetője szerint pártja még a koalíciót is kockára tenné a 2003-as választások után, mert elkötelezett a népszavazás elutasítása mellett. Spindelegger az FPÖ elnökétől, Susanne Riess-Passertől várja, hogy "hatalmi szóval" döntsön a kérdésről pártján belül -- tudósított az MTI. Maria Rauch-Kallat, az ÖVP főtitkára sem tudna elképzelni egy ilyen referendumot.