További 10 milliárd forintot fordít a kormány az árvízben megrongálódott otthonok helyreállítási munkáira -- jelentette be a kabinet csarodai kihelyezett ülése után Orbán Viktor miniszterelnök. A kitűzött célok megvalósítására nem elég a korábbi döntés alapján erre szánt 20 milliárd forint, amelyből a lakóingatlanok helyreállítására 5,9 milliárd forintot különítettek el. Ezért a kormányfő utasította a pénzügyminisztert, hogy a pluszforrást átcsoportosításokkal teremtse elő.
Hogy ez miként történik, arról nem kaptunk tájékoztatást a Pénzügyminisztérium sajtóosztályától. Azt valószínűsítik, hogy a részleteket a parlamenthez augusztus végén benyújtandó zárszámadási törvényjavaslat tartalmazza majd.
Több lehetőség is kínálkozik a tegnapi, valamint a kormány nyári országjárásán hozott eddigi -- a költségvetést terhelő -- 43,7 milliárd forintos pluszkiadásról szóló döntések megvalósítására. A minisztériumok büdzséjének megkurtítása mellet szóba jöhet az általános tartalék megterhelése. A fejezeti költségvetések feszessége miatt az első variációnak kicsi az esélye, a tartalék mintegy háromnegyedét pedig már felhasználták. Az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a várható többletbevételeket pántlikázzák meg, azaz innen várható a kabinet nyári döntéseinek finanszírozása. Konzervatív elemzői becslések szerint is mintegy 130 milliárd forinttal tervezték alul az idei központi költségvetés. Az ezévi nettó többletet egyébként 10-20 milliárdra becsülte Varga Mihály pénzügyminiszter (VG, 2001. július 17., 1--3. oldal). Azt nem lehet tudni, hogy ebbe beleértette-e a nyári kormánydöntések kiadásait.
Mint ismert, a tegnapi tízmilliárdos döntést több hasonló előzte meg a nyáron. Kihelyezett kormányülésen rendelkeztek Vörsön 3,7 milliárd forintról a balatoni csatornafejlesztésre, Kálócfán összesen 20 milliárd forintnyi (60 százalékos kamattámogatású) hitelt szavaztak meg a családi gazdaságoknak, Hajdúszoboszlón pedig 10 milliárd forint kapott zöld jelzést gyógyfürdőprogramra.
"Szükség is van" a pluszkiadásokra, mivel az első hét hónapban csak a tervezett hiány 21,4 százaléka (102 milliárd forint) teljesült.
A tegnap javasolt plusztízmilliárd forintot teljes egészében az árvíz miatt megrongálódott ingatlanok helyreállítására, illetve újjáépítésére fordítják majd. A mezőgazdasági károkat ugyanis hiánytalanul megtérítették -- mondta Orbán Viktor. Még maradt is csaknem 260 millió forint az erre a célra elkülönített keretben. A mezőgazdasági károk enyhítésére ugyanis 1 milliárd 525 millió forintot szántak. Ezzel szemben az érintett negyvenhárom szabolcs-szatmár-beregi település agrárvállalkozói 1 milliárd 265 millió 260 ezer forint támogatást igényeltek és kaptak. A miniszterelnök tegnap úgy fogalmazott: ez nemcsak kárpótlás volt, hanem a következő évi termelés megalapozása is.
A kormány -- mint ismeretes -- áprilisban döntött úgy, hogy a megrongálódott lakóházak újjáépítéséhez és helyreállításához százszázalékos támogatást nyújt. Akkor azonban még "csak" 213 magánház teljes újjáépítéséről volt szó, ennyi dőlt össze. Az utolsó adatok szerint az árvíz sújtotta községekben 943 házat kellett, illetve kell lebontani, 1776 lakás pedig megrongálódott. Eddig 22 új házat, valamint 180 felújított lakást adtak át. A miniszterelnök tegnap hangsúlyozta: a legfontosabb cél, hogy szeptember közepére lehetőleg végleges fedél legyen minden bajba jutott ember feje fölött.
A töltéseket eddig 14-15 kilométer hosszúságban állították teljesen helyre. Így összesen 48-50 kilométer elsőrendű védvonalat építettek az idén. Befejeződött 104 kilométernyi út újjáépítése, jelenleg 40 kilométeren dolgoznak, és most készítik elő további 30 kilométer út helyreállítását -- tájékoztatott tegnap Orbán Viktor.
A közlekedési tárca most dolgozik azon, hogy miként lehetne felgyorsítani a kormány tíz évre szóló töltésépítési programját. Az ehhez szükséges pénzügyi forrásokról várhatóan novemberben egyeztetnek a Pénzügyminisztériummal -- mondta Fónagy János közlekedési miniszter.