Júliusig összesen 533 milliárd forint adó, tb-járulék és egészségügyi hozzájárulás folyt be a kiemelt adózóktól -- tájékoztatta a Világgazdaságot az adóhivatal. Ezen belül 361,5 milliárdot tettek ki a bruttó adóbevételek. Ebből 238,3 milliárd maradt végleg az államkasszában, a többit visszakérték az adózók.
Az első hét hónap adóbevételeit elemezve kiderül, hogy az idén az időarányosnál 5 százalékkal nagyobb összeg gyarapította az államkasszát, a tavalyi éves eredmény 63 százaléka már a kasszában van. Ennél kicsit mérsékeltebb ütemben, de az időarányosnál még mindig 2 százalékkal jobban nőttek (60 százalékosan) a nettó befizetések is a kiemelt adózóknál.
Az adókon belül kedvezőtlenül alakultak viszont az áfabevételek -- derül ki az APEH adataiból. Az első hét hónapban a tavalyi nettó áfabevétel mindössze 46 százaléka, összesen 58,2 milliárd forint gazdagította az államkasszát. Ez 12 százalékkal kevesebb, mint amit júliusig a büdzsé elvárt a kiemelt adózóktól. A nagyadózók kedvezőtlen nettó áfamérlege annak dacára alakult ki, hogy a bruttó bevétel a vártnál jobban alakult. A 172 milliárd forintos bruttó áfabevétel 66 százalékát vissza kellett fizetnie az államnak.
Az adózói elitnek 1996-ban alakított az adóhivatal külön igazgatóságot. Az indulás óta eltelt időszakban a legtöbb bevételre személyi jövedelemadóból, általános forgalmi adóból és tb-járulékból számíthat az igazgatóság, s ezzel együtt a költségvetés. A legtöbb pénzt ebben az évben is e címeken fizették be a nagyadózók, s valamennyi adónál és járuléknál megfigyelhető, hogy az időarányoshoz képest igen jól alakultak a bruttó bevételek. Közülük is a legdinamikusabban az szja és az egészségügyi hozzájárulás bevételek növekedtek, itt július végéig 10 százalékkal több, a tavalyi összeg 68 százaléka került a büdzsébe.
Ennél csak egy százalékkal kevesebb -- a tavalyihoz viszonyítva -- az első hét hónap eredménye a tb-járulékoknál és a társasági adónál. Utóbbi adat azonban csalóka. Az idei 48 milliárd forintos bruttó társasági adóbevétel ugyan a 2000. évi teljesítés 67 százaléka és a 39,4 milliárd forintos nettó bevétel is a tavalyi éves bevétel 65 százaléka. Ugyanakkor a helyzet értékeléséhez hozzátartozik, hogy tavaly olyan kedvezőtlenül alakultak a társasági adóbevételek, hogy még az 1999-es szintet sem sikerült elérni. Tavaly a bruttó bevétel 2, a nettó befizetés 8 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.