A következő kormányzati ciklusban haladéktalanul meg kell kezdeni a társadalombiztosítási rendszer reformját. Az egészségügy többé-kevésbé a rendszerváltás óta érintetlen, és a nyugdíjreform módosítására is szükség lesz, a nyugdíjjárulék csökkentése rövid távon súlyosabb következményekkel járt, mint eredetileg tervezték -- fogalmazza meg a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató intézet által tegnap közzétett negyedéves országjelentés.
Mindkét nagy politikai erő elkötelezett ezen reformok mellett, bár a jelenlegi kormánypárt késlekedése a változtatások bevezetésével -- noha parlamenti többséggel és erős gazdasági háttérrel rendelkezik -- kétségeket támaszt a politikai akaratot illetően -- véli az EIU. Ezen reformok nélkül pedig a költségvetési deficit átstrukturálása és csökkentése meglehetősen nehézkes lenne -- fogalmaz.
Továbbra is az inflációt tekintik a legnagyobb makrogazdasági problémának. Az erős hazai kereslet elsősorban a szolgáltatási szektorban, a feszes munkaerő-piaci helyzet pedig a munkaintenzív termékek áralakulásán keresztül gerjeszti az árak gyors emelkedését. A fogyasztói árindex csaknem negyedét kitevő élelmiszerszegmensben sem várható az árindex jelentősebb lassulása az idén.
A jelentés szerint a Magyar Nemzeti Bank 2001 decemberére 7 százalékban meghatározott inflációs célja teljesíthető, a jövő év végi 4,5 százalékot azonban optimistának tartja.
Az ipari termelés jelentős lassulását, ugyanakkor a magyar gazdaság egészének enyhén gyorsuló növekedését jósolja 2001-re és 2002-re a jelentés. Az idén 4,3, jövőre pedig 4,5 százalékos ütemben bővülhet a bruttó hazai termék (GDP) Magyarországon -- prognosztizálják a szakértők. Középtávon 4 százalék feletti növekedést fenntarthatónak nevez az EIU.
A folyó fizetési mérleg hiánya 2001-ben a GDP 4,7 százaléka lesz, ez jövőre meghaladja az 5 százalékot. Az ipari kibocsátás a tavalyi 18,3 százalék után az idén 8,5, 2002-ben pedig már csak 6,2 százalékkal növekszik.
A londoni gazdaságkutató intézet továbbra is 2005-re teszi Magyarország uniós csatlakozásának időpontját, annak ellenére, hogy a jelentés szerint "Magyarországon már tényszerű bővítési dátumként kezelik" az EU által is célként megjelölt 2004-et.