A szociális partnerek hétfői egyeztetésén a munkaadói oldal javaslatot tesz arra, hogy a minimálbér 40 ezer forint maradjon, de az utána fizetendő 20 százalékos személyi jövedelemadó szűnjön meg. Így a munkavállaló nettó bére voltaképpen annyi lenne, mint ha 50 ezer forintra emelnék a minimálbért, és az inflációra is jó hatással lenne ez a lépés -- tájékoztatta lapunkat Ungvárszki Ágnes, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) közgazdasági igazgatója. A munkavállalói oldal álláspontja szerint minimum nettó 40-42 ezer forintot kellene kézhez kapjon minden munkavállaló -- fogalmazott Gaskó István soros elnök.
Több ágazatban is jelentős zavarokat okozna a minimálbér drasztikus emelése -- mondta az MGYOSZ alelnöke. Rolek Ferenc példaként említette a forint árfolyamváltozását, amely eredményeként az exportbevételek jelentősen csökkentek. A jövő évre érvényes feltételek tükrében -- azaz a tb-járulék 2 százalékos csökkentése és az egészségügyi hozzájárulás 4500 forintra történő növelése mellett -- az MGYOSZ 46 ezer forintos minimálbérre tett javaslatot. Nem zárkózik el az általa javasolt összeg növelésétől, ám a kormány által javasolt 50 ezer forintos minimálbér bevezetéséhez az egészségügyi hozzájárulás jelentős, akár felére történő csökkentését is szükségesnek tartja. Emellett egy normatív alapon működő kompenzációs rendszer létrehozását is szorgalmazza.
Már a 40 ezer forintos minimálbér bevezetése is rontotta a könnyűipar jövedelmezőségét és a működőképességét -- mondta Cseh József. A Magyar Könnyűipari Szövetség főtitkára szerint a kormány által szorgalmazott 50 ezer forintos minimálbér bevezetésének kihatásai az ez évi átállási problémáknál is súlyosabbak lehetnek.