Naponta átlagosan három új száj- és körömfájásos esetet azonosítanak a szigetországban, amelyek száma a CNN szerint vasárnapig összesen 1928-ra emelkedett. Az újabb megbetegedések annak ellenére következnek be, hogy az elmúlt hónapokban több mint 3,5 millió fertőzött, illetve a fertőzött nyájak közelében tartott szarvasmarhát, juhot, sertést és kecskét öltek le. Tony Blair kormányfő három hónappal ezelőtt, a választásokra készülve immár tényként említette a járvány megfékezését -- emlékeztet az International Herald Tribune.
A brit gazdaság számára a járvány eddig mintegy 1,2 milliárd font veszteséget okozott, ám a végső számla ennél várhatóan jóval borsosabb lesz. A farmerek sorban nyújtják be kártérítési igényeiket, amelyek összege eddig 37 esetben haladta meg az egymillió fontot. A csúcsot az a tenyésztő tartja, aki 4,2 millió fontos számlát nyújtott be nagy értékű jószágai elvesztése miatt. A kincstár valamennyi igénylőnek átutalta a kért összeget, ám a nemzeti számvevőszék (NAO) és a közpénzek elköltésén őrködő bizottság (PAC) sajtójelentések szerint vizsgálja a kifizetések megalapozottságát.
A Walesi Egyetem egyik közgazdásza szerint a száj- és körömfájás járvány leküzdésének és a farmerek kárpótlásának költségei az év végéig elérhetik az 5 milliárd fontot. Az összeg nagy részét -- legalább 3 milliárdot -- azonban meg lehetett volna takarítani, ha a kormány a tömeges leölés helyett az állatállomány beoltása mellett döntött volna -- véli a szakértő.
Az illetékesek visszautasítják a pazarlás vádját, ám a brit sajtóban egyre több olyan nyilatkozat lát napvilágot, amely szerint a farmerek pénzügyi érdekei komoly szerepet játszanak a válság elhúzódásában. Egyesek szerint a járvány mindaddig tart, amíg pénzt lehet "csinálni" az állatok megsemmisítése és a piaci értéknél magasabb kompenzáció révén. Több farmer is arról értesítette a hatóságokat, hogy ismeretlenek bizonyos összegért vállalnák nyájuk megfertőzését; a járvány szándékos terjesztésére vonatkozó egyértelmű bizonyíték azonban mindeddig nem látott napvilágot.