Faragó Csaba kifogásolta, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ugyan nem állapított meg törvénytelenségeket a vagyonkezelő 1999. évi tevékenységének ellenőrzésekor, a költségvetési bizottság korábban mégis azt javasolta, hogy a kormány nevezze meg a törvénytelenségek felelőseit. Faragó Csaba visszautasította a parlament költségvetési bizottsága indítványának szövegét, amelyben a testület törvénytelenségeket említ az ÁPV Rt. 1999. évi tevékenységével kapcsolatban.
Ezt támasztotta alá Makai Mária, az ÁSZ igazgatója is. Mint az MTI jelentette, Makai szerint bár találtak kisebb szabálytalanságokat az ellenőrzésekkor, törvénytelenségeket nem fedeztek fel. A gazdasági bizottság pedig 14 igen és 10 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak találta az ÁPV Rt. 1999. évi tevékenységéről szóló jelentést és az ehhez kapcsolódó ÁSZ-beszámolót.
Képviselői kérdésre válaszolva az elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a vagyonkezelő szervezet átalakulásáról szóló előterjesztés elkészült. A tervezetet a kormány elfogadta, és az Országgyűlés várhataóan késő ősszel tárgyalja.
Az ÁPV Rt.-t -- mint arról többször is beszámoltunk -- október 31-ig tervezték átalakítani. Információink szerint a vagyonkezelő megszűnéséről és az utódszervezetek létrehozásáról szóló törvénytervezet szerint a privatizációs intézet feladatait két jogutód szervezet látná el. A követelés- és kötelezettségállomány a Magyar Követeléskezelő Rt.-hez kerül, az állami vállalkozói vagyon piaci alapú működtetését pedig a Nemzeti, vagy Magyar Holding végzi.