A kormány elfogadta és támogatja a nemzetbiztonsági kabinetnek az ország biztonsága érdekében hozott intézkedéseit -- jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter. A kormány keddi ülését követően kiderült: a Belügyminisztériumot (BM), az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), a határőrséget és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt érintő, illetve azok tevékenységével összefüggő intézkedések hátterét 19,2 milliárd forintból finaszírozzák. A költségvetés általános tartalékalapjából biztosított keretből jelentős részt fordítanak a különböző egységek -- elsősorban a terroristaelhárítás -- fegyverzeti felszerelésének korszerűsítésére, mesterlövészpuskák, golyóálló mellények és sisakok beszerzésére. Az ezres nagyságrendben történő felfegyverzés során a speciális egységeket világszínvonalú arzenállal látják el.
Plusztámogatást nyújt a kormány a határok megerősítésére is. A belügyminiszter ezzel kapcsolatban kiemelte: a határvadászok ez ideig nyolc afgán állampolgárt tartóztattak fel a zöldhatáron, akik közül egy volt katonatiszt kihallgatása jelenleg is tart. A rendvédelmi szervek munkatársainak túlórabéreire közel 6,5 milliárd forintot különítenek el. Igaz, egyelőre nem tudni, meddig tart a jelenlegi helyzet, és kell-e a biztonsági intézkedéseket a későbbiekben fokozni.
Pintér Sándor kifejtette: az európai uniós miniszteri tanács bel- és igazságügyi területen a csatlakozni kívánó országokkal szemben elsősorban a szomszédos államokban való elfogatóparancs érvényre juttatása és a terrorizmusra adott közös reagálás területén külön követelményeket támaszt. Ezek rendszerbe állítását a BM decemberben tervezi.
Az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadást követően az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) biztonsági törzset állítottak fel, amely folyamatosan kapcsolatot tart a vezérkarral, a határőrséggel, a bevándorlási hivatallal és a megyei rendőrkapitányságokkal. A belügyminiszter kiemelte: a 150 ország delegáltjainak részvételével zajló e heti budapesti Interpol-közgyűlés külön figyelmet kapott. Miután a parlament hétfőn úgy döntött, hogy az USA harci gépei igénybe vehetik a magyar légteret, a nemzetbiztonsági kabinet elrendelte a taszári repülőtér külső védelménak további erősítését, ezért oda a jelenleg teljes létszámmal dolgozó készenléti rendőrség kihelyezett egységet küldött.