Ez azért rossz hír Ázsia legdinamikusabban fejlődő gazdasága számára, mert csak két számjegyű növekedéssel keletkezne elegendő munkahely azon milliók számára, akik a gazdasági reformlépések következtében veszítették el munkahelyüket, mutat rá a Morgan Stanley elemzője, Andy Hszie.
Kínában erőteljes az állami beruházási kedv, ami párosul a bővülő belső fogyasztással. Ám az export dinamikája erőteljesen lelassult: az első nyolc hónapban 7,3 százalékos volt, szemben a tavalyi egész éves 27,8-del. Ennek okát Joe Lo, a hongkongi Citibank elemzője abban látja, hogy a mélyülő világgazdasági lassulás a vártnál jobban hatott a kínai teljesítményre is.
A feketeleves pedig a szakértők szerint még hátravan. Miután az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a kínai gazdaságot is érzékenyen érintik a világgazdasági folyamatok, várható, hogy az USA elleni terrorámadás nyomán bekövetkező világgazdasági lassulás az ázsiai országra is hat.
Szakértők szerint a növekedés lassulása és az export dinamikájának mérséklődése arra csábíthatja Kínát, hogy mégse nyissa meg óriási piacát, ahogy azt a Kereskedelmi Világszervezethez való csatlakozás érdekében ígérte. (Reuters)