Az eurózóna nemzeti bankjai legkorábban december 1-jén kezdhetik meg a valutaunión kívüli jegybankok és bankjegy-nagykereskedelemmel foglalkozó hitelintézetek euróérmével és -bankjeggyel történő feltöltését. Elvben már ugyanezen a napon továbbvándorolhatnak a bankjegyek az egyéb hitelintézetekbe, de minden érintettnek -- a szokásos biztonsági előírások betartásán túl -- ügyelnie kell, hogy az euró fizikailag ne kerülhessen forgalomba január 1-je előtt.
A magyar bankok saját értékelésük szerint felkészültek az euró fogadására. Ügyfeleiket arra ösztönzik, mielőbb helyezzék devizaszámlára EMU-tagvalutában tárolt megtakarításaikat. A matracokban márkát, schillinget tartók jól teszik, ha már az idén számlára teszik valutájukat -- december végéig még biztosan extra költségek nélkül.

A kereskedelmi bankok a szokásos üzletmenet szerint, az eddigi csatornákon jutnak majd hozzá az euróbankjegyekhez -- mondta a Világgazdaságnak Radó Ákos, a Magyar Nemzeti Bank emissziós főosztályának vezetője.

Mivel az eurózónán kívüli jegybankok és hitelintézetek az Eurosystem rendszernek sem tagjai, a számukra kiosztott euróért 2002 első munkanapján fizetnek majd, de addig is megfelelő biztosítékot kell nyújtaniuk. Az EKB irányelve a szabályokat áthágó hitelintézetek terhére a kiosztott készpénz 10 százalékára rúgó büntetést köt ki. A jogszabály felhatalmazza az euróövezeten kívüli jegybankokat az előírások betartásának ellenőrzésére.
A monetáris unió tagállamai korábban egy hat hónapos valutacserére vonatkozó forgatókönyvet is mérlegeltek, de a nemzeti valuták és az euró párhuzamos forgalomban tartásának lerövidítése csökkenti a költségeket, és mivel logisztikailag megvalósítható, az érintettek a gyorsabb csere mellett döntöttek -- magyarázta a sűrített menetrendet a főosztályvezető.
Magyarország esetében a jogszabály jegybankokra vonatkozó része nem bír jelentőséggel, mivel az MNB 1997 nyarán -- a gyakorlatot szentesítve -- rendelkezésben szüntette meg a hitelintézetek részére a valutaforgalmazást -- mondta Radó. A magyar bankok jelentős része külhoni anyabankjától kapja a külföldi készpénzt vagy bankjegy-nagykereskedelmet folytató hitelintézettől, a bizalmat erősítendő az euró is a hagyományos csatornákon jut majd el a hitelintézetekhez. Mivel a banki tevékenység a bizalomra épül, aligha kell attól tartani, hogy bármely érintett esetében szükségessé válna a kilátásba helyezett büntetés kiszabása -- tette hozzá a főosztályvezető.
Az irányelv a pénzmosás kivédésére szolgáló előírások betartására is figyelmezteti a bankjegyeket terítő intézményeket. Mint Radó elmondta, a probléma az embereknél felhalmozott jelentős készpénzállomány átváltásánál jelentkezik, amely nem jelent feltétlenül feketepénzt, lehet matracban tárolt megtakarítás is.
Az euróövezetben már tapasztalható a forgalomban lévő nagy címletű bankjegyek darabszámának csökkenése. Az otthon takarékoskodók ugyanis tipikusan ezeket halmozzák fel, de most, a későbbi problémákat elkerülendő, mind nagyobb számban fizetik be azokat bankszámlákra, vagy váltják más, nem eurótagállam valutájára, esetleg költik luxuscikkekre -- mondta a főosztályvezető.
Az OTP Bank saját kampánnyal igyekszik tájékoztatást adni ügyfeleinek az átállásról, és kedvezményekkel csábít az EMU-tagvaluták mielőbbi devizaszámlára helyezésére -- mondta el lapunk érdeklődésére Tokodi Gábor főosztályvezető. A bankjegy-nagykereskedelemben érdekelt külföldi partnereikkel már megszülettek a megállapodások, a fiókokban az első januári munkanapon ott lesznek a bankók, és a menetrend szerint a valutaváltó automatákat is átállítják az új év első hetének végére.
Hasonló előkészületekről és ösztönzőkről számolt be Dölle Ákos, a Postabank igazgatója is. A pénzintézet külföldi valutaforgalmazó partnerével már megkötötte a megállapodást, és az euróbankók január 2-án a fiókokban lesznek. Januártól mindkét bankban automatikusan eurószámlává válnak a valamely EMU-tagvalutában vezetett devizaszámlák is.
Amitől Tokodi szerint inkább tartani lehet, az a matracban takarékoskodók rohama -- bár a beváltási lehetőség nem fog egyik napról a másikra megszűnni, az új évtől a banknak egyre növekvő költségekkel kell számolnia, melyeket várhatóan majd a késlekedő ügyfeleknek kell viselniük. Dölle reményét fejezte ki, hogy az otthon, készpénzben takarékoskodókhoz időben eljut a hitelintézetek üzenete, és még az évforduló körüli esetleges roham előtt devizaszámlára helyezik megtakarításaikat.