A német törvényhozás alsóháza előtt elhangzott beszédében Vlagyimir Putyin azt is elmondta: a jelenlegi biztonságpolitikai struktúrák nem alkalmasak a terroristafenyegetés elhárítására, és nem nyújtanak valós lehetőséget Oroszországnak arra, hogy kivegye részét a határozatok előkészítéséből. Putyin az MTI szerint kidomborította azt a védelmi szerepet, amelyet Oroszország játszik az iszlám fundamentalizmus terjedésének megakadályozásában.
Megfigyelők fordulópontként értékelik Putyin beszédét, egyértelmű jelét látva benne annak, hogy az elnök kész Oroszország jövőjét még szorosabban összekapcsolni Európa többi részének a sorsával. A háromnapos németországi látogatáson tartózkodó orosz elnök Gerhard Schröder kancellárral megvitatja a terrorizmus elleni együttműködés kérdéseit.
Oroszország a világ legdinamikusabban fejlődő piaca -- jelentette ki German Gref orosz gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter Putyin elnök berlini látogatása alkalmából a Financial Times Deutschland tudósítójának. Az elnök kíséretében Berlinben tárgyaló Gref az oroszországi német befektetések ösztönzését tekinti első számú feladatának. Az Egyesült Államok elleni terrortámadásnak szerinte nincs hatása az orosz konjunktúrára. A múlt évben elindított reformok ezzel szemben kezdik éreztetni hatásukat: a beruházási klíma javult, amit az is jelez, hogy 2001-ben 40 százalékkal növekedett az országba érkező külföldi működőtőke összege.
A német vállalatok Oroszország iránti érdeklődése Gref szerint kiemelkedő. A legnagyobb beruházások között említette a Metro kereskedelmi konszern Moszkvában tervezett 150 millió dolláros beruházását. A Continental 40 millió dollárral száll be a moszkvai gumiabroncsgyárba, a Mannesmann 45 millió dollárral a cseljabinszki csőgyárba -- tette hozzá. Oroszország vonzerejét a külföldi befektetők szemében a kabinet azzal is igyekszik növelni, hogy a befektetések kockázatát csökkentő módszereket dolgoz ki.
A kétoldalú kapcsolatokban azonban továbbra is gondot jelent az NDK-val szembeni szovjet transzferrubel-adósság törlesztésének mikéntje. Németország elfogadná, hogy a beruházáshoz való orosz hozzájárulást adósságszolgálatként ismerje el, ám mindeddig nem sikerült megállapodásra jutni a tartozások tényleges összegéről. Emiatt ezt a megoldást egyelőre "jegelik".