Az intézkedéssorozatnak az összes brit állampolgárt érintő részeként kötelező személyi igazolványt vezetnének be. A -- még Winston Churchill által elrendelt -- háborús személyi igazolványokat 1953-ban törölték el, éppen az állampolgári szabadság azon, tradicionális értelmezése jegyében, hogy brit alattvalót nem lehet azonossági okmány alapján igazoltatni. Később, 1995-ben Jonh Major kormánya elé került egy kötelező igazolványról szóló tervezet, akkor azonban a konzervatív párton belül sem sikerült egyetértést kialakítani a kérdésben. Az Egyesült Államokat ért terrortámadás hatására azonban hirtelen 86 százalékra szökött a lakossági támogatás a kötelező személyi okmány alkalmazásáról, ellenvetés pedig jobbára csak a politikai elit körében hallható.
Az igazolványra vonatkozó korábbi elképzelésekben olyan, önkéntesen kiváltott okmány szerepelt, ami -- francia mintára -- a szociális és közszolgáltatások igénybevételére való jogosultságot is bizonyítja. A rövidesen a parlament elé terjesztendő törvény szerint azonban kötelezően hordandó személyi igazolványokat osztanának szét. A legkorszerűbb -- vélhetően csipkártyás -- eljáráson alapuló okmány alkalmas lenne a szem rajzolata, illetve az ujjlenyomat alapján az azonosításra.
Az eddig felbukkant ellenvetések szerint a terroristák az ilyen okmányok hamisításának módját is megtalálnák -- írja a Guardian. Az ilyen esetek kiszűrésére a rendőrök egy hordozható készülékkel kiegészítő ellenőrzést végezhetnének, mégpedig a belügyi hatóságok központi számítógéprendszeréhez való hozzáférés révén.
A tervezett intézkedések védelmében David Blunkett belügyminiszter a BBC-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy "ha nem cselekszünk, akkor majmot csinálnak belőlünk a terroristák". Ezek ugyanis éppen a személyi szabadságjogokkal visszaélve próbálják meg lerombolni a demokratikus rendet -- érvelt a politikus. Az emberi jogok és a terrorellenes jogszabályok közötti egyensúlyt szerinte újra kell értelmezni. Az állampolgári szabadságjogok korlátozását sérelmezők megnyugtatására mindazonáltal hozzátette: szó sincs arról, hogy valamiféle "rendőrállammá" kívánják alakítani az Egyesült Királyságot.