A korábban közzétett részleteknek megfelelően jelentős kedvezményekben részesülne az üzleti világ: az alternatív minimáladó visszamenőleges eltörlése nyomán mintegy 20 milliárd dollárral több maradna a vállalatoknál, további könnyítésként kedvezőbb leírási lehetőségek társulnának az új beruházásokhoz, a tőkeérték-növekmény utáni adók ellenében pedig többet lehetne elszámolni a korábbi veszteségekből. A demokraták kívánságainek elébe menve -- a befizetett tb-járulék terhére -- kapnának néhány száz dolláros "költőpénzt" a legalacsonyabb adózási sáv alatt keresők.
Az éles kongresszusi vitában a demokraták azt kifogásolták, hogy a tervezet nem támogatja a gyakori és sokakat érintő elbocsátások kárvallottjait, ezért sürgették az állástalanná váltak -- akár az évenkénti 7 ezer dollárt is elérő -- egészségbiztosítási járulékainak a költségvetés általi átvállalását. Ez utóbbit a republikánusok azzal utasították el, hogy az átvállalással egy újabb, állandósuló, címzett kiadási tétel állna össze. A demokraták emellett többet költenének biztonsági és infrastruktúra-fejlesztési célokra.
A Reuters szerint a csomag összetétele jelentősen megváltozik majd a demokrata többségű szenátusban. Egy itt előkészület alatt álló tervezet 70 milliárd dollárra korlátozódna, amiből mindössze 35 milliárddal részesedne a republikánusok örök programpontja, az adócsökkentés. A terrortámadás utáni, látványos kétpárti egyetértést visszahozandó a demokratákkal és a mérsékelt republikánusokkal tárgyalt a szenátusban a pénzügyminiszter. Paul O''Neill a mielőbbi élénkítő hatás kiváltása végett sürgette egy a két ház és az elnök számára egyeránt elfogadható változat kidolgozását, amely nem veszélyezteti a szövetségi költségvetés hosszabb távú egyensúlyi pozícióit.
A gazdaság élénkítésének szükségességét a legfrissebb makrogazdasági adatok is alátámasztják. Szeptemberben 8,5 százalékkal csökkentek a tartós iparcikkekre vonatkozó megrendelések az Egyesült Államokban, míg az előzetes elemzői konszenzus mindössze 1,2 százalékos visszaesést valószínűsített.