Két hét múlva az Országgyűlés plenáris ülésén a képviselők újrakezdik a médiatörvény jogharmonizációs célú módosításának tárgyalását. A decemberben esedékes zárószavazáson -- a törvénymódosítás lényegét övező szakmai konszenzus ellenére -- a javaslat várhatóan elbukik, miután a kétharmados kérdésben nem közeledett egymáshoz a Fidesz és az MSZP álláspontja. Orbán Viktor ennek ellenére a szokásos szerdai rádióinterjújában úgy fogalmazott, a kormányoldal harmadszor is tesz egy kísérletet. A miniszterelnök ugyanakkor maga is kevés esélyt lát a javaslat elfogadására; erre utal azon kijelentése, hogy reméli, a következő választásokon olyan parlamentet választanak, ami alkalmas lesz a médiatörvénnyel kapcsolatos probléma megoldására is.
A törvénymódosítás lényege részben a kiskorúak fokozottabb védelme, illetve a műsorra kerülő európai gyártású alkotások megfelelő arányának biztosítása. Románia és Magyarország kivételével valamennyi uniós tagjelölt állam lezárta a jogharmonizáció audiovizuális fejezetét, hazánk esetében ez kizárólag az ominózus módosítás hiánya miatt húzódik több mint egy éve. A kétharmados többséget igénylő korrekciót azért nem hajlandó megszavazni az MSZP és az SZDSZ, mert szerintük először a csonka közszolgálati médiakuratóriumok törvényes működését kell helyreállítani.
Nemcsak a törvényszöveget, a "médiagyakorlatot" is az EU-normákhoz kell igazítani -- hangsúlyozta lapunknak Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke. Mint mondta, a legújabb országjelentés világossá teszi, hogy a jogharmonizáció mellett a kuratóriumok helyzetének rendezését is elvárják. Az MSZP a sokadik megoldási javaslatot terjesztette a parlament elé: eszerint a "féloldalas" kuratóriumok visszahívása után, átmeneti időre, kétharmados többséggel megválasztandó parlamenti biztost kellene felruházni a jogosítványokkal. Amennyiben a kormányoldal elutasítja a javaslatot, az MSZP nem változtat korábbi álláspontján: nem szavazza meg a parlament előtt fekvő törvényjavaslatot.
A kulturális bizottság jövő heti ülésén foglalkozik a médiatörvény módosításával és az ezzel összefüggő javaslatokkal. A testület fideszes elnöke, Sasvári Szilárd szerint a szocialisták személyi megoldásokat keresnek egy a törvényben rendezendő kérdésben. Az MSZP javaslatát nem támogatják, a módosításra azonban annál inkább kísérletet kívánnak tenni, mert annak elfogadásával a magyar filmgyártás uniós alapokból való támogatására is megnyílna a lehetőség.