Ezzel kétsebességessé vált a CEFTA, miután a mezőgazdasági termékek kereskedelmének további liberalizációjában nem érdekelt tagállamok hozzájárultak, hogy az árucsere előtti akadályok lebontására érett országok különmegállapodásban gyorsítsák a liberalizációt egymás között. A trióhoz szakértői tárgyalásokat követően Bulgária és Szlovénia is csatlakozhat.
Ion Iliescu román államfő megnyitóbeszédében jelezte: országa azért kényszerül az agrárkereskedelemben más CEFTA-országokénál jelentősebb védintézkedésekre, mert a partnerállamokban a mezőgazdasági termelők támogatásai nagyobbak. A további liberalizációt az államfő csak ezen támogatások harmonizációja, majd csökkentése esetén tartotta elképzelhetőnek.
Az értekezleten elfogadott zárónyilatkozat üdvözölte a Horvátországgal hamarosan megkezdődő CEFTA-csatlakozási tárgyalásokat -- a tanácskozáson vendégként a horvát kormányfő is részt vett --, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) Dohában elért megállapodását az újabb körtárgyalási forduló elindításáról, és elítélte a terrorizmust.
A román--magyar gazdasági kapcsolatokat terhelő búza- és baromfihúskérdés megoldása egyelőre várat magára. Mivel a CEFTA-tagállamok nem támogatták a kereskedelmi viták rendezésére szolgáló fórum létrehozását, a nézeteltérések továbbra is kétoldalú konzultációk útján rendezhetők. Emellett Magyarország a búzaexport akadályozása miatt a WTO-nál is bepanaszolta Romániát.