Magyar gazdaság

Aligha forog veszélyben Prága EU-csatlakozása

Brüsszelben, Prágában és - az aláírás-gyűjtési akciót indító Szabadságpárt vezetőitől eltekintve - Bécsben is azt hangsúlyozzák mértékadó politikai erők, hogy az atomerőmű-vita kapcsán nem kerülhet veszélybe Csehország európai uniós csatlakozása. Az FPÖ akciója ugyan éppen arra irányult, hogy Prága felvételét a határtól alig 50 kilométerre lévő, sokak által veszélyesnek tartott atomerőmű bezárásához kösse, ám elemzők szerint ennek kikényszerítésére legfeljebb elméleti esélye van a pártnak.

A kezdeményezés megvalósításához szükséges törvénymódosításhoz ugyanis kétharmados többségre lenne szükség a parlamentben, ám ez - a néppárt, a szociáldemokraták és a zöldek bővítést pártoló álláspontjára tekintettel - biztosan nem jönne össze.
Amennyiben az FPÖ miniszterei a majdani csatlakozási szerződés blokkolásával próbálkoznának - a Die Presse által megszólaltatott alkotmányjogászok szerint erre elvben lehetőségük lenne -, az is legfeljebb késleltethetné a folyamatot. Ezt is csak akkor tehetné meg az osztrák kormányban most jelen lévő hat szabadságpárti miniszter, ha a csatlakozási folyamat 2003-ra várható finisében még hivatalban lesznek - amire korántsem lehet mérget venni.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság bővítési felelőse tegnap nyilatkozatban jelentette ki: az eredmény az atomenergia elleni ausztriai ellenérzéseket mutatja, de azt is, hogy a lakosság döntő többsége nem kívánja veszélyeztetni a Csehországgal fenntartott jószomszédi viszonyt. A csatlakozási tárgyalások a tervek szerint folynak tovább - tette hozzá Verheugen. Wolfgang Schüssel osztrák kancellár a vétó gondolatát elutasítva a Reuters szerint kiemelte, hogy nem csupán a majdnem egymillió aláíró véleményét kell figyelembe venni, hanem a 4,8 millió távolmaradóét is. Pavel Telicka cseh külügyminiszter magabiztosan úgy fogalmazott: Ausztria nem fogja meggátolni országa európai uniós csatlakozását.

Elemzők ettől függetlenül úgy látják, hogy az FPÖ a jövőben is kiterjedt kampányban fogja meglovagolni az EU-bővítéssel kapcsolatos osztrák aggodalmakat. Fritz Plasser bécsi politológus szerint a párt Szlovákiát és Szlovéniát is célba fogja venni; Christof Hofinger, a Sora Intézet vezetője ezt annál inkább elképzelhetőnek tartja, mivel a bővítést nagyon könnyen össze lehet kapcsolni olyan, a választási küzdelemben fajsúlyos témákkal, mint a munkaerőpiac vagy a szociálpolitika.

Brüsszelben, Prágában és - az aláírás-gyűjtési akciót indító Szabadságpárt vezetőitől eltekintve - Bécsben is azt hangsúlyozzák mértékadó politikai erők, hogy az atomerőmű-vita kapcsán nem kerülhet veszélybe Csehország európai uniós csatlakozása. Az FPÖ akciója ugyan éppen arra irányult, hogy Prága felvételét a határtól alig 50 kilométerre lévő, sokak által veszélyesnek tartott atomerőmű bezárásához kösse, ám elemzők szerint ennek kikényszerítésére legfeljebb elméleti esélye van a pártnak. VG-háttér-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek