A legfőbb adónemeknél nem volt megalapozott a novemberi költségvetés-módosítás optimizmusa - derült ki a Pénzügyminisztérium tegnapi tájékoztatóján. Az áfabevétel 46,6 milliárd forinttal marad el az előirányzattól, és személyi jövedelemadóból is 26,7 milliárddal kevesebbet sikerült beszedni (VG, 2002. január 15., 3. oldal). Kérdésünkre Bathó Ferenc főcsoportfőnök kifejtette: az szja alulteljesülésének oka, hogy év közben a ténylegesnél magasabb bérkiáramlással számolt a tárca. Az áfa elmaradásáért az importáfa bevételi dinamikájának lassulása és a visszautalások megnövekedése felelős.

Túlteljesültek a társasági adóbevételek - 18 milliárd forinttal -, elsősorban a külföldi adózók miatt. A pénzintézetek növekvő nyereségességét mutatja: 35 százalékkal több adót fizettek, mint azt korábban tervezte a tárca. A költségvetési tervezés régi problémája, hogy az intézmények év elején előszeretettel becslik alul bevételeiket. Tavaly ez 152,6 milliárd forint erejéig sikerült. Az intézményközi kifizetések konszolidálása után 50-60 milliárd forint maradhat az a többlet, mely a lakosságtól került a költségvetési intézmények számlájára - tudtuk meg.

A központi költségvetési szervek kiadásai is jelentősen alultervezettnek bizonyultak. Az eredetihez képest 202 milliárd forint a többletkiadás, de még a novemberi büdzsémódosításkor korrigált kiadási sortól is 177 milliárd forint az eltérés. A célprogramokra előirányzott 353 milliárd forintot azonban csak alig kétharmad részben sikerült felhasználni. Az általános tartalékban és a céltartalékban felhasznált, összesen 157 milliárd forintot is ez a sor mutatja ki a költségvetés mérlegében. A tavalyelőttinél kevesebbet költöttünk adósságszolgálatra.

Tavaly már a tb-alrendszer összes bevételének 12,3 százaléka a központi költségvetés hozzájárulásából származott. Leginkább az egészségbiztosítási alapot kellett utólag megsegíteni, év közben 36 százalékkal tornászták feljebb a némileg alul is tervezett költségvetési támogatását. Az egészségügyi alap év végére 29,7 milliárd forintos deficitet halmozott fel. A nyugdíjbiztosítás pozitív nullával zárt.