Magyar gazdaság

Januártól változik a kauciós rendelet

Januártól ismét módosul az utazásszervező és -közvetítő tevékenységet szabályozó kormányrendelet, amelyet a napokban fogadott el a kormány. Mint Budai Zoltán, a GM helyettes államtitkára elmondta, az utaztató cégek számára kedvező változtatásokat tartalmaz majd a mostani módosítás.

Az utazóknak nyújt nagyobb biztonságot az a változtatás, amely szerint a charterutakat szervező cégeknek a kiutaztató forgalmukból származó árbevételük 20 százalékát, de legfeljebb 20 millió forintot kell vagyoni biztosítékként igazolni, még akkor is, ha éves forgalmuk nem éri el ezt a meghatározott összeget. A többi kiutaztatónak 12 százalékot, de legkevesebb 2 millió forintot kell kaucióként igazolniuk. Könnyebbség lesz a cégeknek, hogy a kaució alapjául szolgáló éves forgalomba nem kell beszámítaniuk az IATA-jegyértékesítésből származó bevételüket.
Ezekre ugyanis az utaztatóknak külön biztosítást kell kötniük. A cégeknek számítani kell arra is, hogy az adott év tényleges és a következő esztendő tervezett forgalma közül a nagyobb összeget kell a kauciónál alapul venni. Jó tudni azt is, hogy a kaució alapjául szolgáló éves forgalom 25 százalékos növekedését a cégek kötelesek jelezni a GM Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalának, s a megnövekedett forgalomhoz igazítani a kauciót. Aki ezt nem teszi meg, azt hamis adatszolgáltatás miatt büntetőjogi felelősség terheli.

Jelenleg a vállalatok a kaució három formája közül választhatnak. Ezek: a pénzbeli letét, a bankgarancia, illetve a biztosítási szerződés. Eddig ezek közül választani lehetett, ám a jövőben ezek kombinációjával is igazolni lehet a vagyoni biztosítékot.

A kormány a rendeletet december 14-én fogadta el, s ez a Magyar Közlönyben való megjelenése után 15 nappal lép hatályba.

Januártól ismét módosul az utazásszervező és -közvetítő tevékenységet szabályozó kormányrendelet, amelyet a napokban fogadott el a kormány. Mint Budai Zoltán, a GM helyettes államtitkára elmondta, az utaztató cégek számára kedvező változtatásokat tartalmaz majd a mostani módosítás. Lázár Ildikó-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek