Az MSZP országos listájának elején népszerű, köztiszteletben álló politikusok, továbbá új, tehetséges fiatalok, szakmailag megbecsült személyek állnak, akikkel szemben nem követelmény a párttagság - jelentette ki Jánosi György, az MSZP ov elnöke azt követően, hogy a testület elfogadta az országos listát. Ennek első 20 helyén sorrendben a következő politikusok állnak: Medgyessy Péter, Kovács László, Szili Katalin, Horn Gyula, Jánosi György, Nagy Sándor, Lendvai Ildikó, Juhász Ferenc, Csehák Judit, Lamperth Mónika, Vitányi Iván, Kósa Ferenc, Mandur László, Baja Ferenc, Puch László, Szekeres Imre, Csabai Lászlóné, Tóbiás József, Doszpot Péter és Vári Gyula. Közülük öten - Medgyessy, Horn, Csehák, Kósa, Puch - csak innen szerezhetnek mandátumot, mert nem indulnak egyéniben, s nem szerepelnek területi listán sem. Csehák Judit visszatérése nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a politikusnő tagja lesz egy leendő Medgyessy-kormánynak - mondta lapunknak Jánosi György, hozzátéve, a volt egészségügyi miniszter indítása üzenet a szakmának. Az ov elnöke elmondta még, hogy a közel 200 névből álló listán két roma politikus neve is szerepel. Az első 50-ben kapott helyet Teleki László, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke, az első 100-ban pedig Benga Oláh Tibor, az MSZP cigány tagozatának vezetője. Az MSZP nem kötött megállapodást szakszervezetekkel, így a listán szereplő két szakszervezeti vezető "pártalapon" indul a választásokon: Schalkhammer Antal egyéniben is megméreti magát, Vadász János pedig a baloldali tömörülés egyik reprezentánsa.

Az MSZP ov elfogadta a párt választási programját is, amelyről az országos listával együtt a január 26-i kongresszus dönt. A programról Kovács László pártelnök annyit mondott: az a tavaly júniusi kongresszuson elfogadott jóléti rendszerváltás programjára s az embereket leginkább érdeklő témákra épül. Medgyessy Péter az ov ülésének nyilvános részén azt hangsúlyozta: az MSZP győzelemre készül, a következő kormány vezérlő elve a hozzáértés, a demokrácia és a tisztesség lesz. A miniszterelnök-jelölt szerint az utóbbi hetek kedvező fordulatot jeleznek az MSZP számára a politikai erőviszonyokban és a közhangulatban, s ennek egyik oka, hogy az MSZP ellen indított rágalomhadjárat kudarcot vallott. A január 26-i kongresszus lezár a pártban egy belső felkészítési folyamatot, melynek egyik fő üzenete az lesz, hogy az MSZP erős, egységes és győzni akaró párt - tette még hozzá.

A Világgazdaság úgy tudja, az MSZP vezető politikusai továbbra is azt kérik kormányfőjelöltjüktől, ne hirdesse meg az általa tervezett leendő kabinet névsorát. Hozzátették: az ügy Medgyessy Péter döntésén múlik, egyelőre a "kulcstárcák" témafelelőseiről van szó. A Népszabadság szombati számában Medgyessy Péter erről annyit mondott, hogy folyamatosan tárgyal azokkal a szakemberekkel, akiket kulcsposztokra kíván állítani; január végéig adott magának határidőt a döntésre; "ezúttal is megtartom szavamat" - teszi hozzá végül.