Az idén 4 milliárd forinttal megemelt keret jut az ipari parkok fejlesztésére a Széchenyi-terv keretében - közölte Cséfalvay Zoltán, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Tavaly 1,9 milliárd forintot fordított a GM az ipari parkok támogatására, annyit, mint a megelőző négy évben összesen. Az 1,9 milliárddal mintegy 10 milliárd forintnyi fejlesztés indulhatott meg, s hatezer új munkahely jöhet létre. Negyvenkét nyertes pályázó volt, köztük hét olyan, amely inkubátorház, illetve innovációs központ létesítéséhez kért támogatást. Ez is azt mutatja, hogy az ipari parkok elmozdulnak az innovációs szolgáltatások felé - mutatott rá Cséfalvay az MTI-nek.

Idei változás az is, hogy immár nemcsak az alap-infrastruktúra fejlesztését, hanem a betelepülést is támogatják. A kétlépcsős pályázat második fordulójában a korábbi 33 százalékról az idén a beruházási költség 50 százalékára nőtt az igényelhető támogatás, amelynek eddigi maximális (100 millió forintos) összegét megduplázták. Az innovációs központoknál 75 százalékos az idei évtől a támogatás s legfeljebb 250 millió forint. Az inkubátorházak esetében pedig a beruházás teljes költségének a felét lehet elnyerni, legfeljebb 125 millió forintot.

A Széchenyi-terv keretében meghirdetett tízéves ipari parki programmal el szeretnék érni, hogy az évtized végére 250-re nőjön ezek száma, beleértve az innovációs központokat is. Ezek közül - a tervek szerint - 20-30 országos jelentőségű, nemzetközi kooperációra is alkalmas, 80-100 regionális s 100-120 helyei jelentőségű ipari park működését tartja a GM reálisnak.

Jelenleg összesen 146 ipari park működik az országban.