Magyar gazdaság

Washington átgondolja stratégiáját

Az amerikai kormány burkoltan módosítást hajt végre katonai stratégiájában - véli az utóbbi napok-hetek fejleményeit elemezve a Handelsblatt. A fő változás abban áll, hogy a világméretű terrorellenes harcot nem saját erőivel, hanem "helyettesekkel" kívánja megvívni.

Ennek keretében Washington tanácsokkal szolgál és fegyverzetet biztosít a kormányoknak azokban az országokban, ahol hírszerzése al-kaidás kapcsolatokkal bíró terrorcsoportokat sejt. Sokat mondó Victoria Clarke-nak, a Pentagon szóvivőjének kijelentése, amely szerint az USA a körülmények és a követelmények függvényében válogatja meg a szövetségeseit.

A Fülöp-szigetek látszik az új szövetségi politika "első fecskéjének". Az ottani hadsereg amerikai segítséggel üldözi az iszlamista Abu Szajaf harcosait. Problematikusabb a "helyettes hadviselés" azokban az országokban, amelyeknek instabil a kormánya. Ilyennek számít Szomália, Jemen. A terrorellenes harc lehetséges célpontjai között tartják számon megfigyelők Indonéziát és Irakot is. George Bush elnök pedig éppen tegnap figyelmeztette Iránt is - tűnik ki egy Reuters-jelentésből -, hogy jobban teszi, ha nem nyújt menedéket az Al-Kaida embereinek. A szervezet vezére, Oszama bin Laden elleni afganisztáni hajtóvadászatot azonban az amerikai haderő feladni látszik. Bush arra intette Teheránt, hogy járuljon hozzá az afganisztáni ideiglenes kormány stabilitásához.

Az ideiglenes kormány elnöke, Hamid Karzai éppen a stabilitást szem előtt tartva kiutasította Kabulból a különféle fegyveres csoportokat, hogy teret biztosítson a betelepülő nemzetközi erőnek. Ugyanakkor meghirdette az egységes nemzeti hadsereg felállításának tervét. A hónap folyamán Kabulban és Tokióban rendezendő nemzetközi segélykonferenciákra készülve pedig terveket ismertetett az infláció ellenőrzésére, az ipar fejlesztésére, munkahelyek teremtésére és a piacgazdaság kialakítására.

Az amerikai kormány burkoltan módosítást hajt végre katonai stratégiájában - véli az utóbbi napok-hetek fejleményeit elemezve a Handelsblatt. A fő változás abban áll, hogy a világméretű terrorellenes harcot nem saját erőivel, hanem "helyettesekkel" kívánja megvívni. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek