Bush elnök alig írta alá a kampányfinanszírozás reformjára vonatkozó törvényt, máris benyújtottak ellene két alkotmányossági óvást. A keresetek szerint a jogszabály sérti az alaptörvény második, a szólásszabadságra vonatkozó kiegészítését.

A jelentős kétpárti támogatottságot élvező törvény az idei részleges kongresszusi választások után, november 6-án lép hatályba. A legfontosabbnak tekintett pontja megtiltja, hogy szakszervezetek, vállalatok és gazdag magánszemélyek szabadon és gyakorlatilag felső határ nélkül folyósítsanak kampány-hozzájárulást a jelölteknek. A befizetők nevének nyilvánosságra hozatalához kötött "kemény pénzek" adományozónkénti felső határát ugyanakkor kétszeresére - 2000 dollárra - emelték. Egy további rendelkezés megtiltja, hogy szakszervezetek vagy vállalatok a választásokat megelőző időben olyan hirdetéseket tegyenek közzé, amelyek név szerint említenek szövetségi jelöltet. A tilalmi idő általános választás előtt két hónap, előválasztás előtt 30 nap - írja a The Washington Post.

A keresetek szerint mindkét kitétel súlyosan sérti az alkotmányt. Az első a politikai szimpátiák kifejezését korlátozza, a második pedig lényegében lehetetlenné teszi egy hivatalban lévő politikus kampány finisében való bírálatát. Az egyik alkotmányossági óvást az ottani lőfegyvertartók szövetsége terjesztette elő, a másodikat pedig a Mitch McConnell republikánus szenátor, aki kezdettől fogva vezette a konzervatív szárny ellenállását a tervezettel szemben. Az eljárással kapcsolatban a Reuters kiemeli, hogy ebben az esetben nem kell végigmenni a perrendtartás szokásos lépcsőin, mert a kereset azonnal egy háromfős bírói testület elé jut, ahonnan - fellebbezés esetén - közvetlenül a legfelső bíróságra kerül. Az érvelésének az igazságszolgáltató fórumokon való alátámasztására a konzervatív szárny egész ügyvédi gárdát állított ki, amelynek tagjai közt ott van Kenneth Starr, aki korábban a Bill Clinton elleni vizsgálatokat vezette. Amerikai konzervatív körökben egyébként a jogszabályt a hivatalban lévők védelmére rendelt törvénynek nevezik. (VG)