Viszonylag kedvező képet fest a gazdaság várható alakulásáról az úgynevezett hat bölcs tegnap közzétett véleménye, mely szerint Németország elérkezett a gazdasági fellendüléshez. A hat vezető kutatóintézet előrejelzése szerint a gazdaság - a tavalyi 0,6 százalékkal szemben - az idén 0,9 százalékkal nő, de jövőre 2,4-re gyorsul a növekedés. Ehhez azonban a bérkiáramlást összhangban kell tartani a stabilitás követelményeivel. A lassulás a munkanélküliség mellett az államháztartási deficit jelentős növekedését is okozta; a hiány Németországban megközelítette az euróövezetbeli 3 százalékos felső tűréshatárt. A hat gazdaságkutató azt várja, hogy a szövetségi kormány és a tartományok a következő két évre egy kétszer nyolcmilliárd euróból álló megtakarítási csomagot terjesztenek elő a 2004-es egyensúlyi célt elérendő. A GDP-arányos hiányt 2002-ben 2,3, jövőre 1,6 százalékra teszik. Az átlagos évközi inflációt az idén 1,5, jövőre 1,6 százalékra teszi a hat bölcs a tavalyi 2,5 után.

Ami a tényadatokat illeti: a tegnap közzétett márciusi bajor, esseni és észak-rajna-vesztfáliai inflációs adatok fényében szakértők valószínűsítik, hogy Németország egészében ismét megindult a fogyasztói árnövekedés ütemének mérséklődése. A három említett német tartományban 1,4-1,7 százalék közötti inflációt regisztráltak, aminek alapján elemzők 1,6 százalékos német drágulást prognosztizálnak. Februárban a pénzromlás 1,8 százalék volt.

Ám ez és 12 olasz város közzétett adata alapján valószínűsíthető 2,5 százalékos olaszországi fogyasztói áremelkedés előrevetíti: az euróövezetben egyelőre még nem sikerül az Európai Központi Bank (ECB) 2 százalékos célszintje alá szorítani a mutatót

Szakértők figyelmeztetnek a nemzetközi kőolajárak alakulásának hatásaira. Ám Christian Noyer, az ECB elnökhelyettese szerint a magas kőolajárak csak lassíthatják a folyamatot, de az infláció az idén a 2 százalékos szint alá kerül, jelentette a Reuters. (VG)