A második forduló előtt nem kívánnak európai bizottsági illetékesek nyilatkozni a választások eddigi eredményeiről, mivel kerülni akarják a szavazás befolyásolásának a látszatát is. Nem hivatalos kommentárokból kitűnik, hogy Brüsszelben szívesen látnak minden fejleményt, ami elkerülhetővé teszi a szélsőségek és a nacionalizmus közép-európai terjedését.

Az Európai Bizottság szóvivője elutasított bármilyen értékelést, arra hivatkozva, hogy Brüsszelben hagyományosan nem kommentálnak eredményeket. (Szakértők emlékeztetnek, hogy a két évvel ezelőtti Haider-ügy idején sem az Európai Bizottság, hanem a soros EU-elnökség emelt szót.) Hivatalos helyeken többnyire aggályosnak tartották a véleménynyilvánítást arra hivatkozva is, hogy ez még csak az első forduló volt, és bármilyen brüsszeli értékelés "gellert kaphat", de legalábbis úgy tűnhet, mint ami a következő forduló befolyásolását kívánná szolgálni.

Nem hivatalos megkeresések nyomán és hangsúlyozott magánvéleményként egyes EU-illetékesek annyit megjegyeztek, hogy meglátásuk szerint a parlamentbe jutott pártok esetében az EU-értékek és EU-elkötelezettség megtartása biztosított, ezért nem látnak okot aggodalomra. A MIÉP kiszorulását a parlamentből közvetlenül nem akarták véleményezni, arra utaló megjegyzés azonban már akadt, hogy - sejthetően az eddigi politikai felállás nyomán is - az utóbbi időkben előfordultak "hangulatot rontó" magyar lépések a térségben, és ha a belső erőviszonyok módosulása lehetővé teszi ezek visszafogását, az kedvező fejlemény.

Egy esetleges kormányváltás nyomán bizonyos fejezetek újranyitását a csatlakozási tárgyalásokon általában "lehetségesnek", de csak kevéssé valószínűnek tartották. Ahogy egy brüsszeli illetékes fogalmazott: minden jelölt maga kell hogy eldöntse, megéri-e ez neki, de szerinte az lesz a valószínű végkövetkeztetés, hogy nem. Abban nem látnak sarkalatos különbséget, hogy a Fidesz vagy az MSZP fejezi-e be a csatlakozási tárgyalást.

Európai parlamenti körökben a szocialista frakció szóvivője különösen a MIÉP kimaradását minősítette fontosnak, miként szavai szerint az is fontos jelzés, hogy a szavazók többsége úgymond elégedetlen volt "azzal a populizmussal, amit Orbán úr képviselt". Néppárti részről ugyanakkor arra is figyelmeztettek, hogy még semmi sincs lefutva, és a második fordulóban élre kerülhet a Fidesz.

Graham Watson, az Európai Parlament liberális demokrata frakciójának vezetője közleményben fejezte ki elégedettségét "a magas részvétel és a MIÉP kiesése miatt". Watson "óriási bátorítást" merített az SZDSZ szerepléséből.

Fóris György - Brüsszel