A budapesti városfejlesztési koncepcióhoz érkezett szakmai észrevételek alapján néhány területen átdolgozzák, illetve kiegészítik a dokumentumot, amely várhatóan júniusban kerül a fővárosi közgyűlés elé - jelentette be tegnap Demszky Gábor főpolgármester. A négy év alatt elkészült koncepció felvázol egy nagy távlatú, 30-40 éves jövőképet, és egy ezen alapuló hosszú távú, 15 évre szóló stratégiát. Schneller István főépítész kifejtette: az elmúlt hetek szakmai vitafórumain elsősorban az élhető város kialakításával kapcsolatos részeket ítélték erősítendőnek a hozzászólók. A tervezettnél nagyobb hangsúlyt kell kapnia a környezeti állapot javításának, elsősorban újabb zöld területek kialakításának. Ki kell használni azt a különleges lehetőséget, amelyet a "rozsdaövezet" jelent.

A pesti oldalon, a történelmi belváros és a külső, családi házas területek között van az átmeneti zóna, ahol a tönkrement gyárak helyén lakóövezetek, parkok, szabadidős, szórakoztató- és sportcentrumok kaphatnak helyet. A rozsdaövezet teljes átalakítása túlmutat az önkormányzat tehervállaló képességén, de a főváros a kerületekkel együttműködve teremthet olyan lehetőségeket, amelyek vonzóvá tehetik a területet a magántőke számára. A főváros út- és közműépítésekkel járulhat hozzá a fejlődés megindításához, de a közúthálózat fejlesztésénél is cél a környezeti szempontok figyelembevétele. Emellett kiemelten foglalkozna az önkormányzat a különböző generációk - gyerekek, fogyatékosok, nyugdíjasok - számára lakható város kialakításával, a játszóterek, közösségi létesítmények, akadálymentesítések megvalósításával.

A továbbfejlesztett koncepció a tervek szerint határozottabban megfogalmazza azokat a beruházásokat, amelyeket 15 éven belül biztosan meg kell valósítani. (KÁ)