Tavaly az év végén a hazánkban megvalósított közvetlen brit befektetések értéke meghaladta a 2 milliárd dollárt az egy évvel korábbi 1,8 milliárddal szemben, mondta lapunknak Debbie Goldthorpe, a brit nagykövetség kereskedelmi első titkára. A már itt lévő brit cégek növelték beruházásaikat, másrészt újak jelentek meg. A brit befektetések középtávon, az EU-csatlakozással elérhetik a 3 milliárd dollárt.

Az újabb brit befektetők között kis- és középvállalkozások is lesznek, véli a gazdaságdiplomata, aki szerint többek között a Dunától keletre lévő, a Szlovákiával, Ukrajnával, Romániával és a Balkánnal szomszédos régiókat célozzák meg. Vegyes vállalatok alapításának lehetőségéről is érdeklődött a dél-derbyshire-i kamara által szervezett brit üzleti delegáció, amelynek tagjai a napokban Budapesten is jártak.

A brit kereskedelmi kamarák szövetsége a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendelkezésére bocsátja a brit tagvállalatok részére nyújtott szolgáltatások tapasztalatait, mondta. Evégett várhatóan szemináriumot rendeznek Budapesten és több vidéki nagyvárosban arról, miként fejlődhettek sikeresen a brit kamarák az önkéntes rendszerben. Az önkéntes tagságú brit kamarák zömmel kis- és középvállalatokat tömörítenek, amelyek pénzügyi helyzete stabil és erős. Ez év március elején brit kamarai delegáció járt Magyarországon előkészítő tárgyalások végett. A rendezvényrekre a brit és a magyar külügyminiszter között korábban meghirdetett akcióterv keretében kerül sor, amely magában foglalja mindazokat a projekteket és kezdeményezéseket, amelyekkel az Egyesült Királyság segíti Magyarország mielőbbi sikeres csatlakozását az EU-hoz.

Bányai Gyula