Nagyon sokan fogják keresni a választ erre a rejtélyre - válaszolta Pokorni Zoltán arra a kérdésre, miért veszítették el a választásokat. A Fidesz elnöke hangsúlyozta: bár mind a kormányzati, mind a pártok munkájában "lehetett volna mindent jobban csinálni", stratégiai hibát egyik színtéren sem követtek el, helyes úton jártak. A legnagyobb jelenlegi kormánypárt elnöksége hétfőn lapzártánkba nyúlóan értékelte a történteket és a teendőket, ám az előzetes várakozások szerint semmiféle személyi konzekvenciája nem lesz - legalábbis egyelőre - a választási vereségnek. Pokorni Zoltán azt mondta: nem merült fel benne a lemondás gondolata. Az MDF elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón Dávid Ibolya a vereség okai közé sorolta, hogy az első fordulót megelőzően nagyon erős volt a baloldal részéről a MIÉP kormányzati szerepével való hisztérikus riogatás, s hiába hangsúlyozták, hogy ez teljesen alaptalan.

Szerda este születhet döntés arról, hogy a következő parlamentben a Fidesz és az MDF választási szövetsége révén mandátumot nyert képviselők egy, vagy két frakcióban foglalnak-e helyet. A kérdésnek a kormányalakítás szempontjából - tekintve, hogy a parlamenti többség így is, úgy is a másik oldalon van - nincs igazi jelentősége. Kommunikációs szempontból azonban kétségtelenül azzal az előnnyel járna, hogy a jobboldali egység a parlament legnagyobb erejének mondhatná magát. A közös frakció az MDF önállóságát viszont erőteljesen megkérdőjelezné, és számos gyakorlati kérdés szempontjából sem lenne praktikus: a külön képviselőcsoport több megszólalási lehetőséget, bizottsági helyet, delegálási lehetőséget biztosít (például a médiakuratóriumokba) - nemcsak az MDF-nek, hanem összességében a jobboldalnak is. A két párt választási együttműködési megállapodása egyébiránt egyértelműen két önálló frakcióra vonatkozik, így az eltéréshez a pártok választmányainak döntésére is szükség lenne. A Fidesz vezetése kifejezetten örülne ennek a megoldásnak, információink szerint azonban az MDF-ben nagyon kevesen támogatnák az "összeülést". Még akkor is, ha - akárcsak 1998-ban - előfordulhat, hogy egy-egy fórumos képviselő már az alakuló ülésen a Fidesz frakciójában kíván helyet foglalni. Dávid Ibolya tegnap úgy fogalmazott: nagyon valószínű, hogy a pártja önálló frakcióval lesz jelen, de még tárgyalnak a kérdésről.

A két elnök egyetértett abban: összefogásuk megnyerte a választások második fordulóját. Pokorni Zoltán úgy fogalmazott: nem zárja ki a történtek olyan olvasatát, miszerint politikai értelemben megnyerték ugyan a választást, a magyar választási rendszer sajátosságaiból adódóan azonban ez nem elégséges a kormányalakításhoz. Hozzátette: bár az eredmények még nem véglegesek, és a szavazatok több helyütt kötelező újraszámolását követően még változhatnak is, az előzetes adatok alapján nagy valószínűséggel Medgyessy Péter alakíthat kormányt, akinek ehhez sok sikert és egészséget kívánt. Dávid Ibolya szerint fel kell készülni egy tisztességes átadás-átvételre a kormányzatban, és vissza kell térni a békés hétköznapokhoz. Borókai Gábor kormányszóvivő tegnap nem tudott válaszolni arra, ez a téma szerepel-e a kabinet mai ülésén.

Munkatársunktól