A cseh kormány 24 Gripen vadászrepülő megvételéről döntött tegnapi ülésén. A mintegy 1,8 milliárd dolláros beruházás az ország valaha volt legnagyobb katonai vásárlásának ígérkezik. A tervek szerint az összeget több éven át, a Cesky Telecom privatizációjából várt bevételből fizetnék ki. Mivel a kormány nem tartja szükségesnek új adósság kibocsátását, ezért az üzletet akár abban az esetben is megköthetik, ha a parlament a héten megtartandó szavazáson nemet mond rá - írja a Reuters.

A szerződés aláírása esetén a Gripent gyártó Saab és BAe Systems újabb megrendelések elnyerésében is reménykedhet. Miután ugyanis a térségben már Magyarország is a Gripen mellett döntött, az a szintén vásárlást fontolgató Lengyelország és Ausztria számára még vonzóbbá válhat. A Gripen azon országok számára kínál alternatívát, amelyek a drágább gépeket nem engedhetik meg maguknak.

A NATO arra figyelmeztette Prágát, hogy a vásárlást ne az amúgy is túlfeszített védelmi költségvetésből finanszírozza. A NATO nem ért egyet az üzlettel, mert az ország 1997-ben 72 darab más típusú, L-159-es gépet vett. A Respekt hetilap szerint a Gripenek NATO-kompatíbilissé tétele Prágának 80 milliárd korona pótlólagos kiadást jelent majd. Mivel a legtöbb NATO-ország F-16-osokat használ, a fegyverzet, a kommunikációs rendszer és a képzés ehhez igazodik. (VG)