A jövő évtől kezdődően lényegesen jobb körülmények között működhetnek Oroszországban a kisvállalkozások, miután az orosz kormány elfogadta az adótörvény módosítását. Ennek értelmében a 20 főnél kevesebbet foglalkoztató és 10 millió rubelnél (8,8 millió forint) kisebb árbevételű egyéni vállalkozók és cégek jövőre választhatnak: vagy 20 százalékos profitadót fizetnek, vagy árbevételük 8 százalékát. Az így megfizetett egységes adó felváltja az eddigi forgalmi adót, a 20 százalékos hozzá-

adottérték-adót, a vagyon- és a 24 százalékos nyereségadót (egyéni vállalkozóknál a 13 százalékos személyi jövedelemadót). Eltörlik továbbá az egységes társadalombiztosítási adót, viszont a bérek 14 százalékát be kell majd fizetni az állami nyugdíjalapba, amit viszont költségként le lehet vonni az adóalapból. A kedvezmény nem vonatkozik a pénzügyi szolgáltatókra, közjegyzőkre, zálogházakra, kaszinókra, valamint a fiókokkal és képviseletekkel rendelkező szervezetekre.

A törvénymódosítás, amelyet az orosz parlamentnek még jóvá kell hagynia, hat tevékenységi körben megadja a lehetőséget a régiók kormányzóságának, hogy becsült adót vessen ki a kisvállalkozókra. Ebbe a körbe tartoznak például az állatorvosok, az autószerelők, a vendéglátósok, a kiskereskedők, a fuvarozók és egyéb fogyasztói szolgáltatók. A becsült adó mértékének meghatározásakor ugyanakkor jelentősen szűkíti a törvényjavaslat a régiók mozgásterét ? jelenti az Interfax.

A kisvállalkozásoknak ezentúl nem kell magasan képzett könyvelőket alkalmazniuk ? idézi a Bloomberg Mihail Kaszjanov miniszterelnököt. A kormány számításai szerint ráadásul az érintett adózók terhei legalább a felére csökkennek az intézkedések következtében. Kaszjanov hozzátette, hogy más módon is szeretnének a kisvállalkozók segítségére sietni, például információs hálózat kiépítésével, valamint speciális hiteltámogatási rendszer létrehozásával. Utóbbinál szeretnék felhasználni az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál szerzett tapasztalatokat.

Az orosz kormányfő szerint a 90-es évek elején megugrott a kisvállalkozók száma, 1994 óta azonban stagnált, sőt tavaly már kevesebb ilyen szervezet működött az országban. Jelenleg a lakosság 9 százalékát foglalkoztatják a kisvállalkozók, a bruttó hazai terméknek pedig mindössze 12 százalékát állítják elő. A kormány szeretné ezt az arányt a duplájára emelni, ezzel egyidejűleg pedig még inkább "kifehéríteni" a gazdaságot.

VG-összeállítás