A hét legfejlettebb ipari ország külkereskedelme magához tért a tavalyi év utolsó negyedében, de csak a harmadik negyedévhez képest, mivel éves összehasonlításban még így is csökkenést regisztráltak - jelentette tegnap az OECD-re hivatkozva a Reuters. Az export- és importélénkülés ideje egybeesik az érintett gazdaságok bajainak mélypontjával, áll egyebek között az OECD jelentésében.

Volumenben kifejezve 3,1 százalékos volt a hét legfejlettebb ipari ország átlagos exportbővülési üteme a harmadik negyedévhez képest. Ezt szakértők igen kedvezőnek tartják, mégpedig a trend megtörése miatt. A harmadik negyedévben ugyanis még 4,7 százalékos zsugorodást regisztráltak.

Az import az utolsó negyedévben 4,5 százalékkal bővült. A bevitel esetében is trendfordulóról lehet beszélni, mivel az előző három hónapos periódusban még 4,2 százalékos volt a visszaesés.

Nem volt egyenlő a teljesítmény: az Egyesült Államok exportja például 3, illetve 5,3 százalékkal zsugorodott a negyedik, illetve a harmadik negyedévben, az import pedig 0,2 százalékkal nőtt, illetve 2,6 százalékkal mérséklődött. Másutt kevésbé voltak nagyok a kilengések a két periódus teljesítménye között.

Az Európai Unió egyébként az USA-nál jobban teljesített: az utolsó negyedévben 6,6 százalékkal növelte kivitelét, egy 3,9 százalékos csökkenést köve-

tően. Importjában pedig 5,7 százalékos bővülés következett be, 6,1 százalékos zsugorodás után. (VG)

VG-összefoglaló