Mégsem hagyja az MSZP, hogy a vasárnapi választások előtt Orbán Viktoré legyen az utolsó szó, azaz valamelyik televíziós csatorna esetleg a miniszterelnök önálló fellépését közvetítse. Medgyessy Péter vállalja, hogy "következetlennek tartják, de így Orbán Viktor szembesülhet azzal, amit az elmúlt négy évben tett". A szocialisták egyébként is remélik, azáltal, hogy Medgyessy Péter mégis elmegy a közgazdasági egyetemre, nem annyira "pálfordulásuk", mint kompromisszumkészségük jelenik meg inkább a választók előtt. A vitáról folyó többhetes polémiának köszönhetően Orbán Viktornak a Béke Szállóból való távolmaradása, illetve Medgyessy Péter megjelenése reményeik szerint a politikai magatartás szimbólumává vált. Az igaz azonban, hogy a szocialista miniszterelnök-jelölt döntésével a Fidesz forgatókönyve érvényesül. A legnagyobb kormánypárt szándéka az volt, hogy a várakozásaik szerint a vitában ellenfelét felülmúló Orbán Viktor által megfogalmazott gondolatok legyenek az utolsó üzenetek, amelyeket a választók hallhatnak vasárnapig.

A szocialisták úgy vélik: a Fidesz tudatosan olyan képet formál a kormányfőről, mintha az legyőzhetetlen vitapartner lenne, holott az elmúlt négy évben egyetlenegyszer sem állt ki semmilyen fórumon ellenzéki politikussal. Utoljára 1998-ban, Horn Gyula miniszterelnökkel szemben mérette meg magát. Tény, akkor minden felmérés azt mutatta, megnyerte az összecsapást. A Gallup a Világgazdaság megbízásából készített felmérése tanúsága szerint míg a közvetítést megelőzően közel egyforma volt a két politikus megítélése, a nyilvános vitát követően Orbán Viktor népszerűsége jelentősen megugrott. Míg korábban a választók 34 százalékának volt kedvezőtlen, 46 százalékának pedig kedvező véleménye az akkor ellenzéki politikusról, ez az arány 18:66-ra változott. Megtépázta viszont a vita Horn Gyula tekintélyét: a 33:43-as arány 47:39-re változott, azaz a vitát követően jelentősen megnőtt azok száma, akik kedvezőtlen véleményt fogalmaztak meg a miniszterelnökről.

A történtek óta elemzők nem jutottak egységes álláspontra arról, mekkora szerepe volt az "összecsapásnak" a választások kimenetelére. Ma, a legutolsó közvélemény-kutatások szerint a választók 13 százaléka mondja azt, hogy biztosan elmegy szavazni, de még nem tudja, kire adja a voksát. Ez azt jelenti, hogy mintegy egymillió ember döntésére lehet nagy hatással a vita - igaz, a kutatók egyetértenek abban, hogy ezen csoport egy jelentős része végül mégis távol marad az urnáktól. További közel 600 ezer választó nem árulja el, melyik pártot választja majd a szavazófülkében.

MUNKATÁRSAINKTÓL