Komoly veszélyben van az a terv, hogy a magyar költségvetés hiánya az idén a GDP 3,2 százalékára csökkenjen - állítja az amerikai PlanEcon gazdasági kutatóintézet legfrissebb havi jelentése. Emlékeztetnek rá, hogy az év első két hónapja alatt a deficit az éves terv 36 százalékát tette ki, amiben nyilvánvalóan a közelgő parlamenti választások játszottak szerepet.

A PlanEcon szerint a GDP 3,2 százalékánál valószínűleg nagyobb lesz a hiány az év végére, függetlenül attól, hogy melyik párt nyeri a választásokat. A tavalyi deficit a hivatalos adatok szerint a GDP 3,3 százaléka volt, az Európai Unió standardjai alapján számolva azonban valójában inkább 5 százalék körüli.

Az infláció további csökkentése sem lesz problémamentes az amerikai kutatóintézet szerint. Mint írják, a fő veszélyt a gyors bérnövekedés jelenti, mely nagyrészt a kormány lépései nyomán következett be. A gazdasági növekedés, valamint az infláció ütemének csökkenése ellenére ugyanis tavaly 18,2 százalékkal nőtt a bruttó átlagbér, míg egy évvel korábban csak 13,5 százalékkal - mutat rá a jelentés.

A munkanélküliség csökkenésével kapcsolatban megállapítják, hogy az nagyrészt demográfiai tényezőknek köszönhető. A munkanélküliek száma ugyan mérséklődött, de a foglalkoztatottak számának csökkenése ennél nagyobb ütemű volt.

A fizetési mérleg hiányának várható növekedése, a műkö-dőtőke-beáramlás csökkenése, valamint a várható kamatvágások nyomán a forint további erősödésére nem lehet számítani - állítja a PlanEcon. Becslésük szerint az év végére egy euróért 255 forintot kérnek majd a jelenlegi 246-tal szemben. Amennyiben a szocialisták nyernék a választásokat, a forint még jobban leértékelődhet. Az infláció csökkenése mindenesetre az idén még mintegy 100-125 bázispontnyi jegybanki kamatcsökkentést tesz majd lehetővé - olvasható a jelentésben. (OP)

Munkatársunktól