Várhatóan 421 millió forint megmarad abból a mintegy 7 milliárdból, amelyet a hannoveri villamosok vásárlására különített el tavaly a főváros. A Budapesti Közlekedési Részvénytársaság (BKV) most azt kéri az önkormányzattól, hogy az euró árfolyamcsökkenése miatt keletkezett megtakarítást újabb 8 villamos beszerzésére fordíthassa. Az erről szóló javaslat ma kerül a főpolgármesteri kabinet elé.

Mint emlékezetes, a 68 használt hannoveri jármű megvásárlásáról eltérő álláspontja volt a fővárost együtt irányító MSZP- és SZDSZ-frakcióknak, ami a

koalíció nyolcéves történetének legnagyobb válságát okozta. A szocialisták a szabad demokraták által beígért koalíciós szakítás ellenére is ragaszkodtak a hannoveri ajánlat elfogadásához. A tavaly februári közgyűlésen a fővárosban ellenzéki Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció támogatásával a többség megszavazta a vásárlást.

A 68 villamosból tavaly 44, az idén pedig a maradék 24 is megérkezett. A járműveket a 13-as és a 63-as Örs vezér téri összeköttésével kialakított hármas vonalon, valamint a 62-es és az 50-es villamosok vonalán állították üzembe.

A BKV felmérése szerint az utazók elégedettek a járművekkel, amelyeknek forgalmi és műszaki adatai is kedvezőek, ezért a cég már tavaly decemberben úgy döntött, hogy saját forrásból újabb 8 hannoveri villamost vásárol. Az eredeti beszerzéshez jóváhagyott 7 milliárd forintot tavaly év elején euróból számolták át. A finanszírozási időszak alatt azonban az euró árfolyama folyamatosan csökkent.

Vajda Pál, a városüzemeltetésért felelős szocialista főpolgármester-helyettes - támogatva a BKV kérését - azt indítványozza, hogy a 421 millió forintos megtakarítást a cég felhasználhassa az újabb 8 villamos megvásárlásánál, mert ez az önkormányzat számára nem jelent többletkiadást. (KÁ)

munkatársunktól